Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


На щедру Жмеринську землю завітали головні редактори районних газет.

4 жовтня в рамках журналістського прес-туру «Моя Вінниччина» на щедру Жмеринську землю завітали головні редактори районних газет.

журналісти

Ознайомча поїздка стала можливою завдяки організації департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації при підтримці Жмеринської районної державної адміністрації та районної ради.

Першим пунктом призначення, куди завітали журналісти, стала місцева фабрика креветок, яка розпочала свою діяльність у 2018 році в приміщенні колишньої хутряної фабрики.

Директор фабрики  Петро Гижко розповів, що підприємство максимально автоматизоване, тут працюють 30 осіб. Мальків купують та доставляють з Малайзії літаком.

Для безперебійної подачі електроенергії по всій території підприємства, а також на даху будівель, встановили панелі сонячної електроенергії, а опалюють виробничі приміщення пелетами з соняшникового лушпиння. Період, коли креветка виростає від малька до повноцінного продукту, становить 6 місяців. Годують креветок виключно натуральним кормом, який гранулюють на спеціальному обладнанні. У раціон ракоподібних входить картопля, мука, крохмал, риб’ячий жир, дріжджі, яєчний порошок та вітаміни.

В середині для креветок створюють максимально комфортні умови при постійній температурі +34. На всіх трьох поверхах будівлі розміщені великі резервуари з водою, де вирощують королівських тихоокеанських креветок. Усі запрошені гості цього дня мали можливість дізнатися про особливості технологічного процесу, а також збут та експорт товару до споживачів.

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти


Не обійшлося цього дня і без відвідин головної окраси нашого міста – залізничного вокзалу, який ззовні нагадує справжній величний корабель. Редактори Вінниччини дізналися цікаві факти про архітектурну пам’ятку, її особливості та легенду, пов’язану з архітектором Зіновієм Журавським.

У 2011 році під час реконструкції вокзалу майстри відремонтували туристичну принаду, не порушуючи оригінального стилю споруди. Гранітною плитою виклали підлогу в залах, реконструювали величні люстри, які завжди вражали своєю розкішшю, в залах очікування встановили нові зручні сидіння, виконані в манері минулого століття. А на платформі замінили опори та накриття. У ході екскурсії кожен міг побачити і царську кімнату, де під час візиту в місто імператор Микола ІІ разом зі своєю родиною обідав та відпочивав.

Сьогодні це платний зал очікування, доступний для усіх бажаючих. Історична довідка супроводжувалася фотосесією та спільними фото на згадку.

Наступним оглядовим пунктом став спортивно-оздоровчий заклад «Юність», який відкрив свої двері для відвідувачів в серпні цього року. Представники влади міста і району розповіли, що відкриття басейну у Жмеринці очікували більше 10 років, і саме на День міста, об’єднавши зусилля, вдалося наблизити цю подію.

 «Завдяки принциповій позиції секретаря міської ради Юрія Світлака, підтримки депутата обласної ради Олега Легези, депутатського корпусу нам вдалося відкрити у Жмеринці басейн», – акцентував перший заступник міського голови Анатолій Білоус.

Усього з бюджету міста та державного бюджету залучили 27 мільйонів гривень. Сьогодні на базі басейну проводять уроки фізичної культури для дошкільнят і школярів, у найближчий час відкриють секцію з плавання дитячо-юнацької спортивної школи, у якій тренуватимуть спортсменів з плавання та стрибків у воду. На базі басейну також працює сухий зал, де відбуваються тренування з фітнесу та йоги.

У ході розмови з журналістами представники влади міста і району акцентували увагу на фізичному розвитку жмеринчан. Голова районної ради Василь Малярчук та перший заступник міського голови Анатолій Білоус подякували за співпрацю заступнику голови облдержадміністрації Олександру Крученюку. Адже Жмеринці вдалося виграти не один проект із залученням коштів з обласного бюджету.

 «Ще нещодавно ми встановили вуличні тренажери в парку культури та відпочинку, тиждень тому ми відкрили сучасний міні-стадіон зі штучним покриттям, у різних мікрорайонах міста облаштовуємо спортивні та дитячі майданчики, а на території школи №6 розпочали будівництво сучасного мультифункціонального майданчика для різних видів спорту», – повідомив Анатолій Білоус.

Ще однією гордість міста і району за останні два роки стала модернізація центральної районної лікарні. Голова районної ради Василь Малярчук та депутат обласної ради Олег Легеза розповіли, що на відбудову медичного закладу вдалося залучити більше 20-ти мільйонів гривень. Завдяки цим коштам здійснили ремонти у відділеннях, закупили сучасне обладнання, провели ряд капітальних робіт з благоустрою території.

Заступник головного лікаря з медичної частини Віталій Медведський повідомив, що старе гінекологічне відділення перепрофілювали: одразу при в’їзді до лікарні відкрили відділення екстреної допомоги. Фасад оздобити і утеплили, облаштували місце для паркування карети «швидкої», в середині створили комфортні умови перебування пацієнтів та медичного персоналу.

Завдяки підтримці з міського бюджету провели систему газопостачання: спеціальне медичне обладнання допомагає у лікуванні серцево-судинної і дихальної систем. У відділенні є кімната прийому, кімната гігієни, 2 палати з функціональними ліжками і централізованою подачею кисню, маніпуляційна,  операційна, ординаторська, кабінет старшої медичної сестри, завідувача відділенням та цілодобова лабораторія. І в святкові дні, і цілодобово в будні тут працюють лікар невідкладної допомоги, анестезіолог, педіатр, хірург і травматолог.

Для важкохворих є 5 ліжок, до кожного підведені кисневі апарати, є електрокардіограф, електровідсмоктувач, небулайзер.

Європейського вигляду набули також дитяче відділення, терапевтичне і хірургічне. Завдяки фінансовій підтримці придбали сучасний апарат УЗД та операційний стіл з С-дугою. Сучасне медичне обладнання, просторі палати, нова сантехніка і меблі, ігрова кімната для дітей та кімната побуту – усе продумано зі смаком і до дрібниць.

Завідуючий хірургічним відділенням Ігор Перепечай розповів, що зараз активно вдається виконувати лапароскопічні втручання, вени, пухлини кишок оперують лазером, тому пацієнти вже на другий-третій день можуть виписуватися після лікування. Травматологи замінюють суглоби, ціни наполовину дешевше, аніж в обласних лікарнях. 

Завдяки фінансовій підтримці з міського бюджету лікарів забезпечили комп’ютерним обладнанням і спеціалізованими програмами. І хоча Жмеринка не стала госпітальним округом, в усіх відділеннях жителі міста і району можуть отримати кваліфіковані послуги і самостійно обрати лікаря.

На первинному рівні, у Центрі первинної медико-санітарної допомоги зарплати лікарів піднялися до 15-20 тисяч гривень, це вдалося завдяки підписанню Угоди з Національною службою здоров’я України.

За словами посадовців, центральна районна лікарня також готується до підписання Угоди, але ще має завершити модернізацію згідно усіх вимог.

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

журналісти

Далі увага журналістів була прикута до провінційного маєтку родини фон Мекк, побудованого у XIX столітті. Палацово-парковий комплекс на березі річки Рів в Браїлові щороку збирає туристів з різних куточків світу. Послухати геніальні твори композитора, дізнатися секрети його листування та відчути творчу атмосферу минулого – Музей Петра Ілліча Чайковського і Надії Філаретівни фон Мек завжди відкритий для своїх відвідувачів.

Кожен присутній мав змогу почути прекрасну розповідь наукового співробітника музею Наталі Тодосюк про життєвий та творчий шлях Петра Чайковського, а також події, які пов’язані з увіковіченням його слави. В експозиційних залах присутні познайомилися з особистими речами композитора, унікальними нотними виданнями та фортепіано, клавіш якого торкалися руки видатного митця. Музейна колекція нараховує близько 2 000 предметів. Щороку музей відвідує понад 5 000 осіб.

Зацікавили журналістів і особисті речі Надії фон Мекк, серед яких були ніжні бузкові парфуми. В музеї також представлені мікромініатюри місцевого майстра Миколи Бондаря, які нагадують роботи талановитого мікромініатюриста Михайла Маслюка.

Останнім пунктом туристичного журналістського прес-туру став Троїцький Браїлівський жіночий монастир. Заснований у 1635 році комплекс архітектури вражає своїм благоустроєм. Вишукані фронтони, пишна ліпнина, багате оздоблення – кожному куточку тут відчувається мир, любов та благодать.

Окрасою храму є двоярусна дзвіниця, побудована у стилі бароко. Настоятелька храму розповіла про історію монастиря і його шановані реліквії.

Насамкінець зустрічі усі зібралися за великим дружнім столом. Редактор районних друкованих ЗМІ Вінниччини подякували директору департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації Світлані Василюк за організацію нової поїздки, а також голові районної ради Василю Малярчуку та депутату обласної ради Олегу Легезі за теплий прийом і співпрацю.

Під час відвертих розмов кожен наголошував, що подібні зустрічі дають змогу не лише обмінюватися досвідом, а й активно відпочивати.

Від імені Ради редакторів області та Департаменту інформаційної політики Олегу Легезі вручили подяку за відкриту співпрацю із засобами масової інформації. У свою чергу Олег Легеза і Василь Малярчук презентували журналістам книги про Жмеринський край, його особливості і видатних особистостей.

                               Використані матеріали щотижневого інформаційного видання

                              «Жмеринська газета» https://www.facebook.com/Zhmerynska/