Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Оптимізація адміністративно-територіального устрою Жмеринського району

28 квітня в актовій залі Жмеринської районної ради проходило засідання “круглого столу” на тему: “Оптимізація адміністративно-територіального устрою Жмеринського району: від моделювання до реалізації”.

Представник інституту громадянського суспільства (м. Київ) Врублевський О.С. ознайомив із темою обговорення присутніх на заході сільських і селищного голів, керівників управлінь та відділів райдержадміністрації, депутатів районної ради.

З вітальним словом виступив голова Вінницької обласної ради Татусяк С.П. Він зазначив, що цей захід проводиться за підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO. Сергій Пилипович навів конкретні приклади вагомих результатів проведення адміністративно-територіальної реформи у Польщі, інших європейських країнах та переконав більшість присутніх на “круглому столі” у тому, що зволікати у впровадженні нових ефективних моделей управління сьогодні уже не можна.

Таку точку зору підтримали обидва очільники району – голова райдержадміністрації Твердохліб Ю.М. та голова районної ради Малярчук В.Г., які заявили про свою готовність у забезпеченні впровадження пілотного проекту реформування на базі Жмеринського району. Зупинившись на сучасних проблемах адміністративно-територіального устрою Жмеринського району Малярчук В.Г., проаналізував усі вигоди, в тому числі у фінансово-бюджетній сфері, які отримають об’єднані громади.

Жваву дискусію в ході обговорення викликала позиція Людавського сільського голови Пашковського Р.С. Він висловив побоювання, що адміністративно-територіальна реформа не на часі, а об’єднання територіальних громад не принесе бажаних результатів. Однак більшість сільських голів вважають реформу запорукою успішного розвитку системи місцевого самоврядування, покращення соціально-економічного стану в територіальних громадах.

 

Надзвичайно корисною виявилась інформація заступника директора Українського державного науково-дослідного і проектного інституту цивільного сільського будівництва (м. Київ) Криштоп Т.В.. Вона, зокрема, довела до учасників “круглого столу” перспективу просторового планування громад, районів, регіонів, навела приклади результатів генерального планування на базі окремих районів у Київській області.

Про історію адміністративно-територіального устрою Жмеринщини багато цікавого повідомив виконавчий директор ГО “Подільська агенція регіонального розвитку” Левченко О.В..

В рамках обговорюваної теми 27 та 29 квітня відбувся семінар-навчання із сільськими та селищним головами, організований Інститутом громадянського суспільства за підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO.

На семінарі були підняті питання щодо оптимізації системи управління  та пошуку ефективного місцевого розвитку громад шляхом створення моделі децентралізованих послуг в громаді.