Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Пенсійна реформа набрала чинності. Якого осучаснення чекати?

В жовтні Верховна Рада проголосувала за Пенсійну реформу, Закон набув чинності з дня, наступного за днем ​​його публікації у виданні "Голос України",тобто11 жовтня 2017 року,  і почались зміни у виплаті пенсій. Про те, як вони торкнулись пенсіонерів Жмеринщини, розповідає Володимир Рябоконь, начальник Жмеринського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області.

Відповідно до схваленого Закону буде перераховано та осучаснено всі раніше призначені пенсії за єдиними правилами обрахунку пенсії, незалежно від того, в якому році було призначено пенсію.

Підвищення  розрахується індивідуально для кожного пенсіонера за матеріалами пенсійної справи.При цьому всі перерахунки пенсій будуть зроблені без звернень пенсіонерів, тож звертатися додатково до Жмеринського об’єднаного управління Пенсійного Фонду України Вінницької області не потрібно.

За  розрахунками близько 65 відсотків пенсіонерів можуть очікувати на підвищення до 200 грн., більше 11 відсотків - від 200 до 500 грн., більше 19 відсотків - від 500 до 3000 грн., 114 громадян отримають свої пенсійні виплати більшими 3000 грн.

Посилюються  страхові основи системи, встановлюються більші вимоги щодо страхового стажу. Навіть простий розрахунок свідчить про те, що працюючи 35 років та одержуючи мінімальну зарплату, можна заробити на мінімальну пенсію, яку отримують у середньому протягом 18 років.Однак, людина, яка не працювала, або працювала на себе (не сплачувала страхових внесків), не буде більше одержувати пенсію за рахунок інших і вийде на пенсію пізніше — пропонується залишити мінімальний страховий стаж для права на пенсію на рівні 15 років (за досягнення 65 років).

Це запроваджується в тих умовах, що для осіб, які працюють у «тіньовому» секторі, секторі неформальної зайнятості або за кордоном, передбачено всі можливості для добровільної участі в пенсійній системі із сплатою страхових внесків. Передбачається також можливість одноразової сплати страхових внесків. Надається можливість «придбати» стаж за період, коли особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок, помножений на коефіцієнт 2

  Водночас зберігається право на достроковий вихід на пенсію для таких категорій:

матерів, які виховали п’ятеро дітей або інвалідів з дитинства (у 50 років);

військових — учасників бойових дій (55 років);

ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років);

артистів (за наявності вислуги — від 20 до 35 років);

журналістів у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов’язків у місцях надзвичайних подій;

чорнобильців (із зниженням пенсійного віку).

Скасовується також зменшення розміру пенсії жінкам, що скористалися правом дострокового виходу на пенсію за досягнення 55 років. Пенсія їм буде виплачуватися в повному розмірі після досягнення ними віку, який перевищує пенсійний на кількість місяців дострокового виходу на пенсію.

Основне завдання сьогодні — перерахувати пенсії та забезпечити виплату перерахованих сум пенсій пенсіонерам, котрі давно цього очікували.