Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Профілактика кишкових інфекцій

                     За останні роки в країні стрімко зростає кількість зареєстрованих випадків та спалахів інфекційних захворювань.

 Більшість із зареєстрованих спалахів в Україні та в області спалахів пов’язані з кишковими інфекціями та харчовими отруєннями, які в структурі інфекційних захворювань залишаються на першому місці  і частка яких по області склала 42,7%,а в Жмеринському районі- 36%.

         У Вінницькій області в 2018 році зареєстровано  9  спалахів гострих кишкових інфекцій . Спалахи зареєстровані у навчальних закладах, на об*єктах громадського харчування та у побуті. 

         На щастя , в Жмеринському районі спалахи ГКІ не реєструвались  протягом останніх 4 років. Проте кількість випадків ГКІ  зросла від 184 до 245 , найбільша кількість їх реєструвалась в 2017р.-295 випадків. Слід також звернути увагу на збільшення кількості випадків дизентерії  майже вдвічі порівняно з 2017р.  

          Статистика кишкових захворювань та харчових отруєнь, а також  результати проведених розслідувань щодо причин виникнення  випадків та масових захворювань людей свідчать про відсутність сумлінного виконання вимог санітарного законодавства власниками підприємств  торгівлі та громадського харчування, на яких сучасне законодавство  покладає відповідальність про надання послуг.

           Факторами передачі у більшості  спалахів гострих кишкових інфекцій були харчові продукти. Сприяло виникненню спалахів порушення технології приготування та зберігання страв, грубе порушення санітарно-гігієнічних вимог, недотримання правил особистої гігієни та допуск до роботи осіб з непройденим медичним оглядом.

       У весняно-літній період  , коли святкуються випускні вечори і весілля, нагадаємо про кілька порад щодо вибору закладу громадського харчування для святкування:

– вибираючи заклад громадського харчування, крім звернення уваги на святковий вигляд та чистоту банкетної зали, ознайомтесь із станом та обладнанням харчоблоку, де будуть готуватися страви;

– поцікавтесь щодо холодильного обладнання для зберігання продуктів та готових страв;

– уникайте закладів, що не мають централізованого водопостачання або локальної водопровідної мережі, зверніть увагу на стан санвузлів;

– незайвим буде переконатися і в тому, що всі працівники кухні та офіціанти пройшли медичний огляд, у т.ч. лабораторні обстеження на кишкові,  паразитарні інфекції та на носійство стафілококу;

– зверніть увагу на наявність у приміщеннях припливно-витяжної вентиляції, для жаркого періоду року актуальним буде питання щодо наявності кондиціонерів;

            Часто власники закладів пропонують замовникам особисто придбати алкогольну продукцію, кондитерські вироби та продовольчу сировину. В  такому випадку рекомендуємо купувати продукцію у відомих Вам торгівельних точках ,  де не повинно бути неліцензованої  продукції. При виборі товарів у магазинах зверніть увагу на термін їх придатності та цілісність упаковки.

         При бажанні м’ясо та рибу можна придбати на офіційних обладнаних продовольчих ринках, де проводиться санітарно-ветеринарна експертиза.

Не купуйте товар на стихійних ринках та у невідомих осіб!

Не замовляйте кондитерські вироби домашнього приготування!

Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються.

         Сподіваємось ,наші поради допоможуть залишити у спогадах  лише приємні враження про святкові події.

         Піклуйтесь про особисте здоров’я та здоров’я ваших рідних і близьких!

Завідувач ВСП Жмеринський МРВЛД   Л.Г.Голева