Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Проводиться обговорення регуляторного акту

Увага!

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Жмеринська районна рада  повідомляє про оприлюднення проекту рішення «Про Порядок призначення і звільнення з посад керівників підприємств, установ, закладів, організацій - об’єктів спільної власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району» з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань, а також відкритого обговорення за участю представників громадськості питань, пов’язаних з регуляторною діяльністю.

обговорення

Аналіз регуляторного впливу проекту рішення Жмеринської районної ради 7 скликання «Про Порядок призначення і звільнення з посад керівників підприємств, установ, закладів, організацій - об’єктів спільної власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району»

Назва регуляторного акта: рішення Жмеринської районної ради 7 скликання «Про Порядок призначення і звільнення з посад керівників підприємств, установ, закладів, організацій - об’єктів спільної власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району».

Регуляторний орган: Жмеринська районна рада.

Розробник документа: постійна комісія районної ради з питань депутатської діяльності і етики, адміністративно–територіального устрою, законності і правопорядку, регулювання комунальної власності, розвитку інфраструктури населених пунктів.

Контактний телефон: 5-07-36.

Цей регуляторний акт підготовлений відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанов Кабінету Міністрів України від 19.03.1994  №170 «Про впорядкування застосування контрактної форми трудового договору», від 03.04.1993 № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», спільного наказу Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансові України від 28.06.1993 № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 30.06.1993 № 76.

Визначення і аналіз проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання.

Потреба в прийнятті запропонованого проекту акта полягає у необхідності встановлення дієвого механізму, який би регулював відносини між районною радою та кандидатами на посаду керівників та керівниками підприємств, установ, закладів, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ Жмеринського району. Причиною прийняття запропонованого акта є також відсутність законодавчо визначеного порядку, який регулює порядок призначення та звільнення з посади керівників юридичних осіб, що належать до спільної власності територіальних громад  району.

Цілі регулювання.

Прийняття запропонованого проекту регуляторного акту забезпечить можливість:

1) врегулювати питання щодо порядку управління об’єктами спільної власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району, призначення та звільнення керівників підприємств,  установ, закладів;

2) врегульовувати трудові відносини між Жмеринською районною радою та керівниками підприємств, установ, закладів, що належать до спільної власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району;

3) здійснювати ефективний контроль за діяльністю підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району;

4) встановити єдиний організаційно-правовий механізм, прозорий та чіткий порядок призначення і звільнення з посади керівників підприємств, установ, закладів, що належать до спільної власності територіальних громад району.

Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення встановлених цілей з аргументацією переваг обраного способу.

Альтернативні способи досягнення встановленої мети не можуть бути запропоновані.  Обраний спосіб досягнення встановлених цілей (прийняття Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, закладів) є єдиним можливим, оскільки потреба у визначенні порядку управління майном спільної власності передбачена п.20 ч.1 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». У разі відсутності порядку призначення керівників підприємств, установ, закладів не буде забезпечено ефективного використання майна спільної власності, не буде запроваджено єдиного механізму управління майном, не здійснюватиметься належний контроль за виконанням своїх обов’язків керівниками підприємств, установ, закладів. В зв’язку з викладеним, прийняття зазначеного регуляторного акту  є єдиним доцільним способом у вирішені викладеної вище проблеми.

Механізм реалізації мети.

Запровадження регуляторного акта дозволить підвищити ефективність контролю за діяльністю керівників підприємств, установ, організацій та зменшення зловживань службовим становищем.

Проблеми, які зумовили необхідність прийняття запропонованого проекту рішення, вирішуються шляхом:

–       запровадження процедури управління об’єктами спільної власності, призначення та звільнення їх керівників;

–       залучення громадськості до обговорення даного проекту рішення шляхом оприлюднення його на офіційному веб-сайті районної ради, внесення пропозицій та зауважень;

–       запровадження контрактної форми трудових відносин з керівниками.

Обґрунтування можливості досягнення поставлених цілей у разі затвердження запропонованого регуляторного акта і оцінка можливості проведення і виконання вимог регуляторного акта.

Прийняття даного регуляторного акта забезпечить досягнення встановлених цілей шляхом створення чіткого механізму та процедури порядку призначення та звільнення з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району, відповідно до чинного законодавства. Запровадження зазначеного нормативного акта забезпечить високу вірогідність досягнення поставлених цілей.

Визначення очікуваних результатів ухвалення запропонованого регуляторного акта.

 

Сфера впливу

Вигоди

Витрати

Для територіальних громад району

-забезпечення прав на участь в управлінні майном спільної власності

Відсутні

Для  суб’єктів господа-рювання комунальної форми власності

-участь в обговоренні проекту рішення, його регуляторного впливу;

-забезпечення прозорого механізму відносин, чіткої процедури призначення на посаду та звільнення з посади керівників та встановлення умов оплати праці

Відсутні

 

Обґрунтування запропонованого терміну дії регуляторного акта.

Пропонується встановити необмежений строк дії запропонованого регуляторного акта, що співвідноситься з цілями його прийняття. Зміни до регуляторного акта вноситимуться в разі потреби або за результатами звіту про відстеження його результативності та у разі внесення змін до чинного законодавства України.

 Визначення показників результативності регуляторного акта.

Затвердження Положення призведе до встановлення чіткого дієвого контролю за дотриманням чинного законодавства щодо порядку призначення та звільнення з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району та гарантує забезпечення гласності і прозорості при прийнятті та звільненні з посади керівників об’єктів спільної власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району.

Показником результативності регуляторного акту є відсутність випадків порушення законодавства про працю в діяльності підприємств, установ, закладів,  що є у спільній власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району, показники ефективності виконання своїх обов’язків керівниками підприємств, установ, закладів,  що є у спільній власності територіальних громад селища, сіл Жмеринського району.

Визначення способів, за допомогою яких здійснюватиметься відстеження результативності регуляторного акта у разі його ухвалення.

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися Жмеринською районною радою на підставі статистичних даних, передбачених зазначеними показниками результативності.

Базове відстеження результативності регуляторного акта проводиться на протязі одного місяця з моменту прийняття рішення Жмеринською районною радою.

Повторне відстеження результативності регуляторного акта проводиться через один рік з дня набрання ним чинності.

Періодичні відстеження результативності регуляторного акта здійснюються раз на три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності регуляторного акта.

 Зі змістом регуляторного акту можна ознайомитись за посиланням: http://zhmrada.gov.ua/regulyatorna-pol%D1%96tika/poryadok-priznachennya-%D1%96-zv%D1%96lnennya-z-posad-ker%D1%96vnik%D1%96v-p%D1%96dpri%D1%94mstv,-ustanov,-zaklad%D1%96v,-organ%D1%96zacz%D1%96j.html

 Зауваження та пропозиції до проекту регуляторного акта приймаються загальним відділом районної ради на паперових та електронних носіях за адресою: 23100, Вінницька обл., м. Жмеринка, вул. Б. Хмельницького, 14, ел.адреса: zhmrada@ukrpost.ua, протягом місяця з дати його оприлюднення.

Постійна комісія районної ради з питань депутатської діяльності і етики, адміністративно–територіального устрою, законності і правопорядку, регулювання комунальної власності, розвитку інфраструктури населених пунктів