Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Понад дев’ятнадцять тисяч пенсіонерів жмеринщини очікують підвищення пенсій вже з 1 жовтня

Ще на початку літа Уряд подав законопроект №6614 про пенсійну реформу до Верховної Ради, який 13 липня було прийнято у першому читанні.

В подальшому, після проведення засідань чисельних робочих нарад, зустрічей з народними депутатами, представниками Уряду, міністерств та громадських організацій, опрацьовано 2144 поправки до законопроекту від 82 народних депутатів та підготовлено його до розгляду Верховною Радою в другому читанні. В очікуванні минув минулий тиждень, адже даний законопроект є одним з найважливіших. Наслідки його прийняття відчує кожен українець. Хтось вже цього року, а хтось в майбутньому.

В вересні місяці кількість звернень до органів Пенсійного фонду області, як на особистий прийом, так і письмових та на телефони «гарячих ліній», збільшилась у три рази в порівнянні з минулими місяцями. Питання, з якими звертаються громадяни, стосуються проведення перерахунків пенсій, що мали відбутися з 1 жовтня та змін в пенсійному законодавстві для майбутніх пенсіонерів.

В м. Жмеринці та Жмеринському районі 19514 пенсіонерів (94,8% від загальної чисельності пенсіонерів) отримують пенсію за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто, їх пенсії підлягатимуть осучасненню.

В результаті проведеного перерахунку – осучаснення - пенсії будуть збільшені у 19 тис. пенсіонерів, або у 96,5% від чисельності осіб, пенсії яких підлягають перерахунку. Розмір підвищення розрахується індивідуально для кожного пенсіонера за матеріалами пенсійної справи. Отож, звертатися додатково до Жмеринського об’єднаного управління Пенсійного Фонду України Вінницької області не потрібно. За попередніми розрахунками близько 65 відсотків пенсіонерів Жмеринки та Жмеринського району можуть очікувати на підвищення до 200 грн., більше 11 відсотків - від 200 до 500 грн., більше 19 відсотків - від 500 до 3000 грн., 114 громадян отримають свої пенсійні виплати більшими 3000 грн.

Внаслідок проведеного перерахунку, середній розмір пенсії збільшиться приблизно на 17% (на даний час він складає для пенсіонерів 1739 грн. 49 коп.).При цьому, видатки на виплату пенсій у зв’язку із проведенням осучаснення зростуть приблизно на 6 473 тис. грн, тобто на 20 %.

Окрім того, Уряд пропонує з 1 жовтня 2017 року збільшити прожитковий мінімум для непрацездатних громадян з 1312 до 1373 грн. В зв’язку з цим, в області будуть перераховані пенсійні виплати 400 тисячам пенсіонерів.Також пропонується скасувати 15 відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам.

Станом на 26 вересня органи Фонду області завершили виплату пенсій за вересень місяць та розпочали нарахування жовтневих виплат.Однак, таких довгоочікуваних підвищень там не буде.

Наразі, Пенсійний фонд України провів підготовчу роботу для здійснення осучаснення пенсій, програмне забезпечення розроблено та протестовано. Тобто, після ухвалення законопроекту. ми готові до його реалізації.

Слово за народними депутатами.