Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Відбулася Міжнародна конференція проекту в м. Вінниця

27 лютого 2018 р. відбувся завершальний етап проекту - Міжнародна конференція «Належне управління територіальних громад: досвід стратегічного планування країн В4 для країн Східного партнерства». Захід відвідали учасники проекту, представники організацій-партнерів із країн Вишеградської четвірки, експерти проекту, представники виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, ЗМІ та бізнесу з України та Молдови. Жмеринський район на конференції представляла заступник керівника виконавчого апарату районної ради з питань європейської інтеграції та зовнішніх зв’язків  Наталя Рожок. Загалом на конференції було зареєстровано понад 200 учасників.

Під час заходу представники пілотних громад з України та Молдови презентували отриманий досвід під час реалізації проекту та розроблені стратегії розвитку своїх громад. Партнери розповіли про досвід країн Вишеградської четвірки в сфері стратегічного планування та управління територіальними громадами, а експерти презентували методичні рекомендації щодо розробки стратегій розвитку громад, які напрацювали протягом проекту.

На початку конференції голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк подякував українським партнерам: Вінницькому обласному осередку Міжнародної ГО «Україна-Польща-Німеччина», ГО «Ресурсно-інформаційному центру «Громади Вінниччини», партнером в Республіці Молдова: Публічній асоціації «Єврорегіон «Дністер» та Сорокській районній раді та партнерам в країнах Вишеградської четвірки: Великопольскому центру освіти і курсів самоврядування (WOKiSS, Польща), Інституту стабільності та розвитку (ISD, Чехія), Фундації «Майстерня сільського розвитку» (Угорщина), Карпатському Єврорегіону Словаччини (Словаччина).

Після пленарної частини конференції учасники розподілилися для продовження роботи у дискусійних панелях. Їх було три: «Процес розробки стратегії», «Досвід стратегічного планування країн Вишеградської четвірки» та «Реалії реалізації стратегії».

 Учасники першої панельної дискусії зауважили, що для того, щоб врахувати думку населення під час написання стратегії проводили опитування, анкетування та громадські слухання.

Експерт проекту Андрій Кавунець зауважив, що під час написання стратегії важливо приділити особливу увагу Swot-аналізу. Під час цього процесу потрібно чітко зрозуміти сильні та слабкі сторони громади.

Друга панельна дискусія конференції була присвячена досвіду стратегічного планування країн Вишеградської четвірки.

Експерт проекту з Польщі Радислав Шарлея зазначив, що польський досвід показує, що невід'ємною частиною стратегій малих міст та сіл є оптимізація різного роду структурних підрозділів.

В рамках третьої панельної дискусії присутні обговорили, як саме будуть втілювати в життя написані стратегії.  Експерт проекту з Республіки Молдова Нікалай Москалу підсумував, що будь-яку стратегію можна доопрацьовувати в залежності від тих чи інших обставин.

По завершенні конференції її учасники відвідали Якушинецьку об’єднану територіальну громаду Вінницького району, де ознайомилися з напрацюваннями місцевої стратегії.

В4

В4

В4

В4

В4