Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Як зробити літо корисним?

З настанням літа турбот менше лише у дітей — у батьків їх тільки додається. Ці місяці відпочинку треба якось організувати.

Весь навчальний рік наші діти трудяться і це не може не позначитися на їх здоров`ї.

 Перше, що можуть і повинні зробити батьки влітку, — постаратися зміцнити здоров`я дитини. Адже від того, як дитина відпочине, набереться сил за літо, багато в чому залежить її працездатність і успішність в навчанні. Поради тут традиційні, але часом ми забуваємо про найпростіше.

Складіть план на все літо: наприклад, на три тижні поїдеш в гості до бабусі, потім поїдемо на море, місяць поживемо на дачі тощо. Немає значення, які саме пункти плану будуть включені в нього, важливо, щоб канікули були будь-яким чином організовані. Багато сімей складають такі плани спільно з сім`ями друзів. Навіть маленькі діти готуються  до запланованих поїздок, чекають на них, фантазують.

Звичайно, добре, якщо є можливість поїхати з дитиною в будинок відпочинку або санаторій. Але якщо все ж таки частину літа їй доведеться провести вдома, треба продумати, чим вона буде зайнята, як краще розпланувати час.  Всіма силами постарайтеся відвернути її від сидіння перед телевізором або комп`ютером. Гра в рухливі ігри на повітрі, гра на вулиці, малювання — та хіба мало захоплюючих речей можна придумати. Пам`ятайте, що найбільш утомливі для дітей комп`ютерні ігри, розраховані на швидкість реакції: «стрілялки», «бродилки», «доганялки».      

Найгостріше питання канікул — режим дня. Раннє вставання, звичайно, набридає за навчальний рік, і влітку багато дітей сплять мало не до обіду і надто пізно лягають. А це не найздоровіші звички. Прагніть все ж таки зберігати більш-менш звичним режим. Це, звичайно, не означає, що недопустимі якісь відхилення від режиму, але вони повинні бути розумними. Дослідження показують, що більшість дітей протягом навчального року недосипають. В результаті розвиваються неврози, наростає стомлення. Тому на канікули ця важлива для організму, що росте, біологічна потреба повинна задовольнятися повністю: маленькі діти повинні спати близько 10 годин.

Якщо вдень дитина сидить вдома, старайтеся увечері і у вихідні дні разом якомога більше часу проводити на вулиці — грайте у футбол, катайтеся на велосипеді, роликах, ходіть купатися. Літні вечори довгі, домашні справи  почекають: здоров`я дітей дорожче.

Необхідно замислитися і про безпеку дитини. Пам`ятайте, що влітку збільшується ризик не тільки вуличного, але і побутового травматизму. Перевірте дитяче спортивне спорядження: самокат, велосипед, ролики тощо — все повинно бути справне. Переконайтеся, що все гаразд і з екіпіровкою для цих занять — вона повинна бути зручною і безпечною.

Літом батьки часто упускають контроль за харчуванням дитини. І гроші на розваги ті часто витрачають або на чіпси, морозиво і газовану воду, або на похід в заклади фаст-фуду. Шлункам дітей це користі не принесе. Їм куди потрібніші молочні, овочеві, фруктові страви, повноцінні сніданки і обіди. Спробуйте захопити дитину сумісними кулінарними фантазіями: долучайте її до приготування смачного салату або десерту, до випічки пирога або отримання свіже вичавленого соку. А попутно можна і розповідати про правила здорового харчування, закріплювати загальноосвітні знання (колір, форма, смак, моторика тощо).Якщо є можливість , запропонуйте синові або дочці засадити «власну» грядку овочів або ягід, розкажіть, які страви можна з них приготувати.       

Літній період - найблагодатніший для загартування та  фізичного розвитку дітей. Саме влітку такі природні фактори, як сонце, повітря , вода, а також правильне харчування найефективніше впливають на організм дитини, зміцнюють здоров'я та підвищують працездатність.

                                                     Завідувач ВСП Жмеринський МРВЛД  Голева Л.Г.