Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


20 січня обласна Рада дала старт конкурсу «Комфортні громади».

Конкурс відбиратиме проєкти розвитку територіальних громад Вінниччини, і в подальшому реалізація прєктів-переможців фінансуватиметься  за кошти обласного бюджету, бюджетів громад та з інших залучених джерел.

– На завершальному етапі децентралізації на Вінниччині створено 63 територіальні громади. Вони – різні: одні громади більш досвідчені, бо були створені раніше, а є щойно створені.  Сама назва конкурсу визначає його суть – кожна громада на Вінниччині має стати комфортною для її жителів, причому в усіх сенсах, – зазначив, оголошуючи Конкурс голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. – У нинішніх умовах, переконаний, проведення такого Конкурсу – надзвичайно потрібне та актуальне.

Загалом, Конкурс проєктів розвитку територіальних громад на Вінниччині проводився протягом 17 років. Так, у 2019 році з обласного бюджету на нього було виділено 20 млн грн. Громадами було подано 749 проєктів, переможцями було визначено 467. У минулому – 2020 році – обласний бюджет профінансував Конкурс на 15 млн грн. Було подано 282 проєкти, переможцями стали 188 проєктів.

Проте, в проєкті бюджету на 2021 рік Департаментом фінансів ОДА виділення коштів на Конкурс взагалі не було передбачено. Обласна Рада, ухвалюючи бюджет на 2021 рік, наполягла на проведенні Конкурсу та ухвалила рішення про виділення 20 млн грн на реалізацію проєктів-переможців. Розвиток громад потрібно стимулювати. Відтепер Конкурс набуває  нового змісту, оновлюються і його умови.

Презентуючи цьогорічний конкурс «Комфортні громади», заступник голови обласної Ради Дмитро Чаленко повідомив про його основні положення.

Так, у Конкурсі можуть брати участь  проєкти, розроблені та подані територіальними громадами та районними радами Вінницької області. Проєкти-переможці цієї категорії отримують до 350 тис. грн із бюджету Конкурсу та зробити власний внесок – не менше 50% від загального бюджету проєкту (з населенням до 10 тис. осіб власний внесок – не менше 30 % від загального бюджету проєкту).  Спільні проєкти, розроблені декількома органами місцевого самоврядування, матимуть такий  обсяг спів фінансування: до 500 тис. грн – з бюджету Конкурсу, а власний внесок – не менше 50 % від загального бюджету проєкту.

Учасникам Конкурсу пропонується розробити проєкти за такими напрямами:

 «Безпечна громада» –  впровадження сучасних цифрових технологій та рішень для підвищення рівня безпеки та добробуту жителів громади (в тому числі створення систем відеоспостереження).

 «Здоров’я жителів громади» –  здійснення належного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я (первинного та вторинного рівня) задля забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення області.

 «Сучасна громада» –  розвиток спортивної та туристичної інфраструктури, благоустрій територій і зон відпочинку, розбудова та модернізація мереж вуличного освітлення та інше.

«Доступні послуги» –  розвиток центрів надання адміністративних послуг.

«Спроможна громада» –  економічний розвиток громад, розвиток малого підприємництва.

 «Культурний розвиток громади» –  відновлення та збереження історико-культурної, духовної спадщини.

 «Інклюзивна громада» –  підтримка осіб з інвалідністю та створення безперешкодного життєвого середовища.

Умовами Конкурсу визначено термін подання проектів в електронному вигляді – до 26 березня; проєкти-переможці будуть визначені до 13 травня.

Експертну та організаційну підтримку Конкурсу надаватиме Фонд громади «Подільська громада». Меморандум про співпрацю сьогодні підписали голова обласної Ради Вячеслав Соколовий та голова Правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова.

–  Це стане одним із напрямів нашої роботи щодо організації, проведення та супроводу конкурсу Вінницької обласної Ради «Комфортні громади», –  прокоментував підписання документа Вячеслав Соколовий. –   Наша мета – розвиток місцевого самоврядування на Вінниччині. Спільно з громадами та нашими партнерами ми будемо визначати найбільш ефективні шляхи розв`язання проблем, які існують чи виникають в громадах;  підтримувати  ініціативи громад; залучати громадські об’єднання до напрацювання ідей проєктів; знаходити додаткове фінансування для реалізації проєктів-переможців; надавати учасникам консультації та залучати експертів.

Для організації та проведення Конкурсу «Комфортні громади» створено Експертну раду. Її очолив голова облради Вячеслав Соколовий. Заступниками голови Експертної ради стали заступник голови облдержадміністрації Сергій Здітовецький та заступник голови облради Дмитро Чаленко,. До складу Експертної ради увійшли голови постійних комісій облради, депутати, начальники управлінь виконавчого апарату обласної Ради.

Відповідно до розпорядження голови обласної Ради  «Про конкурс Вінницької обласної Ради «Комфортні громади» від 20 січня 2021 року № 18 та рішення Експертної ради (протокол № 1 від 20 січня 2021 р.) з 20 січня 2021 року оголошено конкурс Вінницької обласної Ради «Комфортні громади» (далі – Конкурс).

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО КОНКУРС “КОМФОРТНІ ГРОМАДИ”

УЧАСНИКИ КОНКУРСУ:

  • І категорія – сільські, селищні, міські та районні ради Вінницької області;
  • ІІ категорія – спільні проєкти, розроблені декількома органами місцевого самоврядування на основі договору про спільну діяльність (проєкти міжмуніципального співробітництва).

ГРАНИЧНІ ОБСЯГИ СПІВФІНАНСУВАННЯ ТА ВЕЛИЧИНА ВЛАСНОГО ВНЕСКУ:

І категорія – обсяг співфінансування з обласного бюджету – до 350 тис.грн., власний внесок – не менше   50 % від загального бюджету проєкту (з населенням до 10 тис. осіб власний внесок – не менше 30 % від загального бюджету проєкту);

ІІ категорія – обсяг співфінансування з обласного бюджету – до 500 тис.грн., власний внесок – не менше 50 % від загального бюджету проєкту;

ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ КОНКУРСУ:

  1. «Безпечна громада» – впровадження сучасних цифрових технологій та рішень для підвищення рівня безпеки та добробуту (в тому числі створення систем відеоспостереження).
  2.  «Здоров’я жителів громади» – здійснення належного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я (первинний та вторинний рівень) задля забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення області.
  3.  «Сучасна громада»  – розвиток спортивної та туристичної інфраструктури, благоустрій територій і зон відпочинку, розбудова та модернізація мереж вуличного освітлення та інше.
  4. «Доступні послуги» – розвиток Центрів надання адміністративних послуг.
  5. «Спроможна громада» – економічний розвиток громад, розвиток малого підприємництва.
  6.  «Культурний розвиток громади» – відновлення та збереження історико-культурної, духовної спадщини.
  7.  «Інклюзивна громада» – підтримка осіб з інвалідністю та створення відповідного середовища.

УВАГА!

Підготовлені заяви подаються до Дирекції Конкурсу (Обласна Рада):

– в електронному вигляді на електронну пошту vinkonkursrg@gmail.com (одним документом pdf формату)  до 26 березня 2021 року згідно з формою, розміщеною на офіційному вебсайті Вінницької обласної Ради.

Заяви, які надійшли до Дирекції Конкурсу після встановленого терміну, не розглядаються.

У конкурсі можуть брати участь не більше 4-х проєктів від сільських, селищних, міських та районних рад, з яких переможцями можуть бути визнані не більше 2-х проєктів.

Усі подані до Дирекції Конкурсу матеріали, незалежно від результатів розгляду, заявникам не повертаються.

Окрім того заповнюється електронна форма реєстрації проєктів

https://docs.google.com/forms/d/1b9chV0CXpaBNKz5KhujrZH_GiWg8U4ggIBSpN7zrI5I/edit

!!! не зареєстровані в онлайн-режимі заяви залишатимуться без розгляду і не будуть допущені до Конкурсу!

З більш детальною інформацією щодо написання та оформлення проєктів також можна ознайомитись на вебсайтах:

  • обласної Ради www.vinrada.gov.ua
  • облдержадміністрації www.vin.gov.ua
  • Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації http://dmsrr.gov.ua
  • Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування http://sg.vn.ua

Контактні особи від Дирекції Конкурсу:

  • Коваленко Крістіна Вікторівна – радник голови обласної Ради,              тел. 61-13-51, vinkonkursrg@gmail.com
  • Панасюк Олеся Юріївна – начальник відділу міжнародного співробітництва управління аналізу та реалізації обласних програм, проектів місцевого розвитку та міжнародного співробітництва виконавчого апарату обласної Ради, тел. 61-13-84, vinkonkursrg@gmail.com

конкурс

конкурс

конкурс


 Джерело: https://vinrada.gov.ua/vinnicka-oblasna-rada-ogolosila-konkurs-%C2%A0komfortni-gromadi.htm

https://vinrada.gov.ua/konkurs-vinnickoi-oblasnoi-radi-komfortni-gromadi-10360.htm