Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


73-ю річницю визволення України від нацистських загарбників відзначено в Жмеринському районі

Районний захід, присвячений 73-й річниці визволення України від нацистських загарбників під час Другої світової війни відбувся напередодні пам’ятної дати в Станіславчицькій ЗОШ І-ІІІ ст. у формі усного журналу. Підготували і провели захід вчителі та учні навчального закладу.

  Участь у заході взяли: заступник голови районної ради В.Бігас, керівник апарату районної державної адміністрації Т.Москальчук, начальник відділу освіти І.Цимбал, головний спеціаліст відділу Ж.Твердохліб, директор школи Г.Півнюк, секретар Станіславчицької сільської ради Є.Штопко, завідуюча сільською бібліотекою Л.Кулик, дослідник та пошуковець, колишній завуч школи Т.Васильченко, вчителі та учні навчального закладу.

  З вітальними промовами виступили В.Бігас та Т.Москальчук. Вони вели мову про історичну важливість події, яка відбулася 73 роки тому. Долю країни та її народу у часи випробування, великі людські втрати та розвал економіки. Наголошували на важливості того, щоб пам’ятати і передавати наступним поколінням почуття глибокої вдячності за безприкладний подвиг наших визволителів, їх жертовність і безмірну любов до Батьківщини. Також згадали сучасних захисників України, які є не менш палкими патріотами своєї держави.

  З нагоди свята Почесними грамотами райдержадміністрації та районної ради нагороджено Т.Васильченко і І.Клепка - єдиного учасника бойових дій в Другій світовій війні, який проживає в селі, колишнього вчителя історії.

  Ветерану грамоту передадуть за місцем проживання.

  Вчитель історії О.Мостовик зробила короткий екскурс в минуле, розповіла про участь українців в ряді військових операцій. Відзначила величезні втрати нашого народу за час війни в господарському комплексі. Наголосила на великій відповідальності молодого покоління за збереження здобутків держави, її суверенітету та територіальної цілісності.

  Завідуюча сільською бібліотекою Л.Кулик розповіла про безпосередню окупацію нацистами села Станіславчик, про долю євреїв, боротьбу з фашистами односельців в складі підпільно-партизанського загону, героїзм земляків.

  Присутнім продемонстровано документальний фільм «День перемоги. Звільнення України».

  Світлу пам’ять загиблих визволителів вшановано хвилиною мовчання.

  Під час свого виступу Т.Васильченко розповіла про дослідницьку та пошукову роботу, якою займається, зокрема, про встановлення імен загиблих воїнів, яких в далекому 1944 році було поховано в братській могилі, що знаходиться на території станіславчицького парку. Згадала про діяльність слідопитів впродовж багатьох років, традиції, які були в школах раніше. Повідомила про результати своїх пошуків, зустріч з родичами загиблих та листування, яке продовжувалося до недавнього часу. Закликала всіх пам’ятати своїх визволителів, бути вдячними їм, берегти місця поховань та не допускати актів вандалізму.

  І.Цимбал говорила про свідомий подвиг наших дідів, прадідів заради своєї Батьківщини і кращого майбутнього. Про необхідність бути гідними їхній світлій пам’яті і доводити це своїми вчинками. Відзначила гарні здобутки школи під належним керівництвом директора Г.Півнюк. Подякувала за активну участь у благодійній акції зі збору допомоги постраждалим у Калинівському районі. Бажала подальших високих здобутків та пам’ятати таку істину – для того, щоб бути успішними у майбутньому, потрібно пам’ятати своє минуле.

  Завершився захід покладанням квітів до меморіалу загиблим воїнам та братської могили визволителів.

28/10/2017

28/10/2017

28/10/2017

28/10/2017

28/10/2017

28/10/2017

28/10/2017

Використані матеріали з сайту Жмеринської РДА