Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


До уваги підприємців! Зміни в законодавстві щодо сплати єдиного внеску з 2017 року

З 2017 року зазнала змін стаття 7 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” в частині сплати єдиного внеску фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування. У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але при цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

У зв’язку з встановленням мінімальної заробітної плати у 2017 році на рівні 3200 грн, мінімальний страховий внесок для підприємців на місяць складає 704 грн незалежно від системи оподаткування та суми отриманого доходу.

Для фізичних осіб – підприємців, віднесених до першої групи платників єдиного податку, обов'язкова сума для щомісячної сплати не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску - 352 грн.

Водночас, слід враховувати, що страховий стаж відповідно до статті 24 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, буде обчислено пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

Отже, зарахування страхового стажу в повному обсязі підприємцям, віднесеним до першої групи платників єдиного податку, можливо виключно за умови сплати єдиного внеску у розмірі 704 грн на місяць.

Діючим законодавством звільняються від сплати єдиного внеску за себе  фізичні особи-підприємці незалежно від системи оподаткування, якщо  вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть сплачувати єдиний внесок виключно на добровільних засадах.

Ця норма законодавства не стосується осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, в тому числі адвокатську чи нотаріальну.

Максимальна сума єдиного внеску, для фізичних осіб - підприємців і осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у 2017 році на місяць складає:

з 1 січня 2017 року - 8800 грн;

з 1 травня 2017 року – 9262 грн;

з 1 грудня 2017 - 9691 грн.

Важливо пам’ятати, що запорука майбутнього пенсійного забезпечення та соціальної захищеності працюючих вже сьогодні є своєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

 

Інформує Жмеринське об’єднане управління

Пенсійного фонду України Вінницької області