Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


На порядку денному - впровадження медичної реформи в районі

23 травня відбулась нарада голови районної ради Малярчука В.Г. з головними лікарями медичних комунальних некомерційних підприємств району. На порядку денному наради постало одне питання – темпи впровадження медичної реформи в районі.

З інформацією виступив начальник відділу охорони здоров’я райдержадміністрації Ярмоленко О.М., який відзначив, що робота галузі охорони здоров’я Жмеринського району спрямована на поліпшення стану здоров’я населення, а саме – забезпечення безперервної, доступної та якісної медичної допомоги, створення правових, економічних та організаційних умов надання медичних послуг, орієнтація системи охорони здоров’я на людину в умовах реформування, запобігання захворюванням, насамперед інфекційним та хронічним неінфекційним, зниження рівня інвалідності та смертності населення, забезпечення на програмній основі заходів з профілактики та лікування соціально значимих хвороб.

Впровадження в життя нових законодавчих актів України в медичній галузі району стартувало у 2018 році.

Зазначив, що до  структури закладів охорони здоров'я району  входять:

-       «Жмеринська центральна районна лікарня» з госпітальною базою 225 ліжок з цілодобовим перебуванням хворих, діє дев’ять стаціонарних відділень, де працює   майже  500  медпрацівників;

-       «Жмеринський районний центр первинної медико – санітарної допомоги» в складі 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 13 фельдшерсько - акушерських пунктів й 25 пунктів  тимчасового  базування, які обслуговують 63 тисячі  жителів району та міста, і в яких  працюють  майже 260 осіб. В центрі розгорнуто 90 ліжок денного стаціонару;

-       «Жмеринська районна стоматологічна поліклініка» з мережею кабінетів у сільській місцевості в кількості 5.

Проведена в попередні роки робота з покращення матеріально – технічної бази лікувально – профілактичних закладів первинного рівня надання медичної допомоги населенню, перетворення комунальної установи в комунальне некомерційне підприємство Центру первинної медико-санітарної допомоги у підсумку дозволило виконати всі законодавчі  вимоги та  з 1 липня 2018 року розпочати   працювати  по прямим договорам з Національною службою охорони  здоров’я.

  В першому півріччі по медичній субвенції отримано 8,5 мільйона гривень і в же в  другому півріччі кошти отримані від Національної служби склали  14,3 мільйона гривень. Тобто, надходження збільшились на 5,8 мільйонів гривень. Покращилось матеріально – технічне забезпечення закладу, закуплене медичне обладнання, інвентар, витратні матеріали для лабораторних досліджень, медикаменти для надання медичної допомоги при невідкладних станах, паливо – мастильні матеріали та інше.

Покращення фінансування закладу дало змогу підвищити заробітну плату лікарям, медичним сестрам  та іншому персоналу. На сьогодні кращі сімейні лікарі отримують зарплату в розмірі  до  20 тисяч гривень,  медичні сестри  до десяти.

Підписано 46  з половиною тисяч декларації, що  охоплює 75 % від усіх жителів району та міста.

Наприкінці 2018 р. та початку 2019 року ще дві медичних установи - Жмеринська центральна районна лікарня та Жмеринська районна стоматологічна поліклініка - перетворились на комунальні некомерційні підприємства.

 

Як повідомлялось на сайті Національної служби здоров’я, у 2019 році відбудуться наступні етапи трансформації системи охорони здоров’я, які передбачають укладення договорів із медичними та аптечними закладами:

-       перехід урядової програми реімбурсації «Доступні ліки» в адміністрування НСЗУ і укладення договорів з аптечними закладами;

-       початок програми «Безкоштовна діагностика» з 1 липня 2019 року та процес укладення договорів із закладами амбулаторно поліклінічної спеціалізованої медичної допомоги;  

-       старт «пілоту» реформування вторинної ланки медицини у Полтавській області з 1 квітня 2019 року та укладення договорів із медзакладами області, що надають стаціонарну медичну допомогу.

  На сьогоднішній день в активній фазі роботи по підготовці закладів вторинної та третинної ланки до роботи в нових ринкових умовах.

На виконання цих задумів у 2017 - 2018 роках зроблена вагома робота по реконструкції приміщень центральної районної лікарні:

-       завершені ремонтні роботи терапевтичного  та дитячого відділень;

-       введене в експлуатацію після проведеної реконструкції гінекологічне відділення, яке перепрофільовано в відділення екстрених (невідкладних) станів;

-       проведений капітальний ремонт території лікарні;

-       на завершальному етапі реконструкція травматологічного та хірургічного відділень.

На проведення робіт в 2018 році освоєно понад 4,5 мільйона гривень (3.8 мільйона з державного бюджету, 814 тисяч з районного бюджету).

За рахунок коштів районного бюджету закуплено обладнання та інвентар на суму понад 500 тис.грн.

У 2018 році, вперше за останні п’ять років,  Жмеринська міська рада підтримала  галузь охорони  здоров’я  та виділила чималі кошті  на придбання  апарату  для вентиляції леденів у  відділення Екстрених/Невідкладних станів, а це 600 тисяч гривень.

Крім того, у вигляді субвенції районному бюджету передано  300 тисяч гривень  на оплату комунальних витрат. Також,   закуплено та  передано центру  первинної медико-санітарної допомоги комп’ютерні робочі місцями  з спеціалізованою медичною інформаційною системою  для лікарів загальної практики сімейної медицини орієнтовною вартістю понад 75 тисяч гривень. 

На даний час,  на кошти з державного бюджету в сумі  5,0 млн.грн. та з районного бюджету в сумі 1,0 млн. грн.. проводиться процедура тендерних закупівель на сучасне діагностичне, лабораторне обладнання та обладнання для хірургічного відділення (апарат ультразвукової діагностики, біохімічні та гематологічні аналізатори, операційний стіл з рентгенологічною установкою та інше).

  При запланованих на рік видатках в розмірі  півтора мільйони гривень  по програмі «Доступні ліки» реалізовано рецептів на загальну суму 1 мільйон  877 тисяч гривень,   що більше минулорічного на  850 тисяч гривень.

 Безкоштовними рецептами скористалось 54 тис. жителів Жмеринщини.

 Вже на сьогодні  укладені  відповідні угоди з  сімома  мережами аптечних закладів. 

Видатки на  забезпечення  хворих на цукровий  діабет препаратами інсуліну  склали  1 мільйон  827 тисяч гривень.

Головний лікар КНП « Жмеринський центр первинної медико-санітарної допомоги» Калінський О.І. проінформував присутніх про їх практику до підписання угод з Національною службою здоров’я. Зауважив, що  співпраця з Національною службою здоров’я відкриває закладам нові можливості для розвитку.

Голова районної ради Малярчук В.Г. запропонував з метою більш детального аналізу роботи перелічених медичних закладів комісійно, у складі профільної постійної комісії районної ради із залученням інших депутатів районної ради здійснити виїзне засідання у перший декаді червня та розглянути їх фінансові звіти по результатах роботи за півріччя.

нарада

нарада

нарада

нарада

нарада

нарада

нарада

нарада