Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Обережно-газ!

До відома населення міста і району

 

         Для кожної людини не нови­на, що газ - це надійний помічник у кожному господарстві. Але не слід забувати, що поряд з позитивними властивостями газ має і негативні (вибуховість, токсич­ність).

          Експлуатація газових при­ладів з порушенням правил без­пеки і поганий догляд за ними можуть привести не тільки до ви­бухів і пожеж, але й до смертель­них отруєнь.

Мешканці нашого міста та району легковажно ставляться до своєї безпеки та ігнорують попередження – перевіряти наявність тяги у димових та вентиляційних каналах .

Згідно затвердженого графіка на 2017рік по м. Жмеринка буде поводитись планово-технічне обслуговування внутрішньо- будинкового газового обладнання та перевірка на щільність внутрішньо- будинкового газопроводів житлового фонду  багатоповерхових будинків міста. Про час та дату проведення  визначених заходів, будуть завчасно розміщуватися об’яви на входах підїзду. Прохання до побутових споживачів, відповідально і з розумінням віднестись до проведення даних перевірок  та забезпечити своєчасно доступ працівникам  газового господарства у всі без виключення квартири для обстеження газового обладнання пред’явити акти ДВК.

  Основними причинами отруєння стають несправність або засміченість димових та вентиляційних каналів, відсутність достатньої кількості повітря для повного згорання газу, а також самовільне втручання в систему газопостачання.

  Жмеринське відділення ПАТ «Вінницягаз»  застерігає мешканців міста та району щоб запобігти нещасному випадку пам’ятайте, встановлюючи металопластикові вікна обов’язково передбачайте квартирку або облаштовуйте так звані віконні провітрювані, а також для забезпечення притоку свіжого повітря у нижній частині дверей влаштовується решітка, отвори або щілина між дверима та підлогою, площею 0,02 м2.

   «Категорично заборонено закривати вентиляційний канал вентилятором, чи витяжкою, яка встановлена над газовою плитою, оскільки це перешкоджає повітрообміну в приміщенні і спричиняє накопичення чадного газу. А у випадку коли в кухні встановлений газовий котел чи газова колонка, то працюючий вентилятор витягує повітря не тільки з приміщення, а ще і з димового каналу, що спричиняє попадання чадного газу і отруєння людей.

   Особливо слід бути обережними мешканцям старих будинків, де встановлені газові колонки, постійно потрібно слідкувати за димовими та вентиляційними каналами в яких часто виявляється засміченість будівельним та іншим сміттям,  що перекриває тягу, а це спричиняє попадання чадного газу у приміщення і людина не відчуває як отруюється

   Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є контроль за тим, чи повністю згоряє газ. При повному згорянні полум’я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному – жовтувато-солом’яний.

Користуючись газовими приладами мешканці повинні дотриму­ватись суворих правил:

-          відкривати кватирку на час роботи газових приладів;

-          перевірити наявність тяги в димоходах та вентиляційних каналах;

-          слідкувати, щоб димові та вентиляційні канали були завжди справні;

-          не закривати решітку вентиляційного каналу;

-          не залишати працюючі газові прилади без нагляду;

-          вчасно виявляти відсутність тяги в димових та вентиляційних каналах і повідомляти про це будинкоутримувачів;

-          після закінчення користування газовими приладами перекрити крани на газових приладах і перед ними;

-          у разі несправності газового обладнання викликати працівників Жмеринське відділення ПАТ «Вінницягаз»  негайно перекрити контрольні крани на газових приладах у разі витоку газу або раптового припинення подачі газу і повідомити аварійну службу за телефоном 104 або 2-23-47

 КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

– самовільно встановлювати й переносити газові прилади;

– самовільно підключати газові прилади за допомогою несертифікованих гнучких шлангів;

– самостійно усувати несправності газових приладів;

– користуватися газовими приладами дітям, а також особам, що не пройшли спеціального інструктажу;

–користуватися газовими приладами із несправною автоматикою безпеки

– встановлювати на камфорки плити посуд з широким дном без спеціальної підставки.

Ще одним дієвим способом вберегтися від нещасних випадків є встановлення сигналізатора загазованості приміщення, який попередить про витоки природного або наявність  чадного газу.

       Пам'ятайте! Дотримання цих простих правил користування газовими приладами - це не лише умови надійної їх роботи, довгостроко­вої служби. Вміла експлуатація приладів, господарський догляд за ними -це запорука того, що газ не принесе нещастя ні вам, ні вашому дому.

 Жмеринське відділення ПАТ «Вінницягаз»

104