Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Семінар з питань реформування місцевого самоврядування

26 вересня в залі засідань районної ради відбулось семінарське заняття з сільськими, селищним головами, відповідальними за грантову діяльність в органах місцевого самоврядування, депутатами районної ради, керівниками окремих відділів райдержадміністрації Жмеринського району Вінницької області.

Семінар з питань реформування місцевого самоврядування та розвитку територіальних громад

З доповідю «Про Концепцію реформування місцевого самоврядування в Україні» виступив депутат Вінницької обласної Ради, виконавчий директор обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Рубан В.О.

У своїй доповідін він зазначив: “Концепція реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні розробляється з урахуванням вимог Європейської хартії місцевого самоврядування, положень Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» з метою якісного підвищення спроможності органів місцевого самоврядування здійснювати регулювання і управління суттєвою частиною суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах населення.

Існуюча в Україні система місцевого самоврядування сьогодні не відповідає очікуванням та потребам суспільства. Функціонування місцевого самоврядування у більшості територіальних громад не забезпечує  створення та підтримки сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації, захисту її прав, надання мешканцям територіальних громад якісних та доступних публічних послуг на основі сталого розвитку дієздатної громади.

Законодавча невизначеність територіальної основи місцевого самоврядування, диспропорції системи адміністративно-територіального устрою призводять до компетенційних спорів між органами місцевого самоврядування, а також між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади”.

Семінар з питань реформування місцевого самоврядування та розвитку територіальних громад

Про організаційно-правові засади діяльності місцевих рад та їх виконавчих апаратів доповідала заступник керуючого справами – начальник загального відділу Вінницької обласної Ради Пасікова Т.Д.

Виконавчий директор Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Філатов В.О. розповів про діяльність та основні завдання Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України по підвищенню ефективності роботи органів місцевого самоврядування у тісній співпраці з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування.

Виклала  цікавість у присутніх інформація голови Вінницького Клубу Успішних Підприємців, члена громадської ради при Вінницькій обласній раді Марчука І.Д. по обговоренню Стратегії регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року. “Сільські голови повинні приймати активну участь у розробці та обговоренні проекту Стратегії області, адже саме вони будуть зацікавлені у її виконанні” – зауважив доповідач. Ознайомив з методикою активізації сільських громад, яку він власноруч розробив та запатентував і має намір випробувати на декількох сільських радах Вінницької області.

Головний спеціаліст Виконавчої дирекції Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Годованець М.М. ознайомив з основними етапами проектної  діяльністі у територіальній громаді.

Семінар з питань реформування місцевого самоврядування та розвитку територіальних громад

Заступник Голови Правління  Вінницької обласної Асоціації споживачів Колотчук С.В. проінформував присутніх про здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів та щодо надання первинної безоплатної правової допомоги сільському населенню Вінницької області.

Присутні отримали  для себе багато нової корисної цікавої інформації.