Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Соціальний захист учасників АТО

АТО пільги

Відповідно до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, що мають право на пільги на обліку в управлінні соціального захисту населення Жмеринської райдержадміністрації перебуває відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

328 учасників бойових дій, які приймали безпосередню участь в ході проведення антитерористичної операції, які користуються пільгами з 75- відсотковою знижкою на житлово - комунальні послуги,

7 «Інвалід Великої Вітчизняної війни» III групи, які користуються пільгами з 100- відсотковою знижкою на житлово - комунальні послуги,

11 членів сімей осіб, які загинули в ході проведення антитерористичної операції , які користуються пільгами з 50- відсотковою знижкою на житлово - комунальні послуги.

З метою забезпечення соціального захисту, адаптації, медичної допомоги, психологічної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, членів їх родин Рішенням 12 сесії 7 скликання Жмеринської районної ради від 03 березня 2017 року затверджено «Районну комплексну програму соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, військовослужбовців і поранених учасників АТО та вшанування пам’яті загиблих на 2017 -2019 роки», якою передбачена соціальна підтримка, медичне обслуговування, соціальний захист учасників бойових дій АТО, членів їх родин, інвалідів війни (АТО, членів їх родин, добровольців, членів родин загиблих, учасників війни (АТО).

В районі створено електронну Базу даних на родини учасників антитерористичної операції, ведеться Журнал обліку роботи з даними сім’ями. Від початку проведення антитерористичної операції обстежено матеріально- побутові умови проживання 237 сімей демобілізованих військовослужбовців, які приймали участь в антитерористичній операції, та складено відповідні акти.

Забезпечується проведення обов’язкового медичного огляду військовослужбовців, звільнених у запас (демобілізованих), які були призвані на військову службу під час мобілізації на особливий період та направлення демобілізованих військовослужбовців, у яких виявлені порушення у стані здоров’я, на стаціонарне обстеження у заклади охорони здоров’я.

Послуги з медичної допомоги цільовій групі надає комунальна установа  «Жмеринський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги». На диспансерному обліку в закладі знаходяться:

-         учасників бойових дій « АТО»  - 429 осіб;

-         членів сімей учасників бойових дій «АТО» - 395 осіб;

в тому числі:

-         Членів сімей загиблих – 18 осіб;

-         Членів сімей поранених – 78 осіб;

-         інвалідів війни « АТО» - 10 осіб;

-         в т. ч. інвалідів І групи – 4;

-          ІІ групи – 2;

-         ІІІ групи – 4;

-         Членів сімей інвалідів – 20.

На забезпечення виконання медичної допомоги учасникам АТО з медичної субвенції в 2017 році реалізовано 5 519,92 грн.

За  І  півріччя 2017 року в Вінницькій госпіталь ветеранів ВВВ на стаціонарне лікування було направлено 7 учасників  бойових дій АТО. На санаторно – курортне лікування в санаторій «Липовець» направлено -  1 учасника АТО, в санаторій «Оризон» - 1, в неврологічне відділення КУ «Жмеринська ЦРЛ» на стаціонарне лікування направлено – 2 учасника АТО.

 Всім демобілізованим військовослужбовцям запропоновано пройти курс психологічної адаптації. Так, за направленням управління в 2016 році 22 учасника бойових дій пройшли курс психологічної реабілітації. З початку поточного року звернень учасників антитерористичної операції щодо направлення в санаторно - курортні заклади для проходження курсу психологічної реабілітації не надходило.

З початку року 5 учасників бойових дій пройшли курс навчання в ТОВ «Вінницький обласний автоучбовий комбінат» та отримали професію водія з посвідченням категорії «В».

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» автоперевізниками Жмеринського району надаються пільги по безкоштовному перевезенню учасникам бойових дій АТО, членам їх родин, інвалідам війни (АТО), членам родин загиблих без обмеження кількості поїздок.

На виконання пункту 2.2 «Обласної комплексної цільової програми підтримки учасників анти терористичної операції, членів їх сімей, а також сімей, а також сімей загиблих Вінничан під час подій, які відбулися 31 серпня 2015 року біля Верховної Ради України та інших верств населення, які потребують соціального захисту на 2015-2017 роки» 10 членам сімей осіб, які загинули під час проведення антитерористичної операції за рахунок коштів районного бюджету виплачена компенсація за пільговий проїзд на загальну суму 24,0 тис. грн.

На обліку в Жмеринському міськрайонному центрі зайнятості перебуває 42 учасника антитерористичної операції, 14 - працевлаштовані. Усім їм надані профорієнтаційні послуги, консультації з професійного навчання та отримання одноразової виплати по безробіттю на відкриття підприємницької діяльності.

Члени сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції а також інваліди І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, поліпшення житлових умов не потребують на квартирному обліку не перебувають.

З початку проведення антитерористичної операції учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей з районного бюджету виплачено 53,1 тис. грн. матеріальної допомоги.

У 2016-2017 н.р.  навчально-виховні заклади району відвідували 71 дитина учасників АТО, із них 2 дітей, батько яких загинув. Всі діти були охоплені безкоштовним  харчуванням.

Відповідно до рішення 14 сесії 7 скликання Жмеринської районної ради від 23.05.2017 р. з районного бюджету було виділено  100 тис. гр. на відпочинкові послуги,   харчування дітей шкільного віку.   Із загальної кількості дітей відпочинкові послуги отримали 35 дітей учасників АТО.

Через засоби масової інформації, такі як міжрайонна газета «Жмеринський меридіан», ефірне радіомовлення «Обрій» та офіційний сайт райдержадміністрації постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо порядку отримання учасниками АТО соціальної підтримки з питань надання статусу «Учасник бойових дій», забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, права на пільги «учасників бойових дій» відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», з питань реалізації права учасників АТО на трудову діяльність та вирішення питання зайнятості.

АТО пільги