Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Спрощено процедуру реєстрації земельних ділянок

Кабмін запровадив принцип екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок.

Відповідну постанову «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» було прийнято на урядовому засіданні 3 червня поточного року.

Це означає, що відтепер рішення про реєстрацію земельної ділянки може бути прийнято будь-яким державним кадастровим реєстратором, обраним за принципом випадковості системою Державного земельного кадастру.

Старт пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок планується 10 червня та продовжиться 2 роки.

Передбачено:

- скорочення реєстрації земельної ділянки з 14 до 7 робочих днів;

- реалізацію принципу екстериторіальності при наданні відповідної послуги;

- усунення причин, які зумовлюють необхідність неодноразових звернень заявників із заявами та документами через центр надання адміністративних послуг до державних кадастрових реєстраторів (у разі відмови у державній реєстрації).

Постановою також приведено у відповідність до вимог чинного законодавства можливість здійснювати замовлення, проведення та одержання результатів державної експертизи землевпорядної документації в електронній формі через Єдиний державний портал адміністративних послуг та інтегровані з ним інформаційні системи Держгеокадастру.

Удосконалюється механізм виправлення помилок у відомостях Державного земельного кадастру, зокрема, шляхом надання повноважень сертифікованим інженерам-землевпорядникам щодо виправлення помилок у застосуванні систем координат земельних ділянок (у тому числі помилок, що виникли при перерахунку із однієї системи координат в іншу), які були сформовані до 1 січня 2013 року та відомості про які були перенесені до Державного земельного кадастру, та помилок у відомостях щодо місця розташування земельних ділянок.

Як повідомляє Держгеокадастр, скасовується необхідність отримання супроводжувального листа від відповідного територіального органу Держгеокадастру перед направленням об'єкта експертизи до Центрального апарату. Достовірність висновку із державної експертизи перевірятиметься через QR-код. Подання землевпорядної документації на експертизу онлайн діятиме на постійній основі.