Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


У Жмеринці триває підготовка до створення міської об’єднаної територіальної громади

21 жовтня під головуванням секретаря міської ради Юрія СВІТЛАКА розпочала свою роботу робоча група по створенню Жмеринської міської об’єднаної територіальної громади. Головуючий інформував, що під час чергової 49 сесії міської ради 7 скликання, яка відбулась 10 жовтня, депутати підтримали рішення про приєднання сіл Жуківці, Сідава, Щучинці, Петрівка, Ярошенка, Рів , Межирів , Коростівці, Малі Коростівці, Слобода-Носковецька, які добровільно виявили бажання приєднатись до Жмеринки. Закликав учасників зібрання серйозно поставитись до обговорення усіх питань щодо організації процесу.
До складу робочої групи увійшли керівництво міста та району, фахівці управлінь та відділів міської ради та райдержадміністрації, очільники сільських рад, що приєднуються, та керівники комунальних установ.
Начальник юридичного відділу міської ради Оксана СВИСТУН надала роз’яснення щодо поетапного плану заходів, які передбачають підготовку установчих документів, передачу комунального майна у спільну власність громади та архівних документів тощо.
Начальники фінансового управління та управління економіки Галина БЕЗВЕРХНЯ та Анатолій КОНОВАЛ акцентували увагу на питаннях, що стосуються внесення змін до Програми соціально-економічного розвитку, Стратегії розвитку міста Жмеринки вже, як об’єднаної територіальної громади та формування бюджету на 2020 рік, враховуючи бюджетні запити сільських територіальних громад, що приєднуються. Для цього потрібно подати до фінансового управління паспорти сільських громад за останніх три роки - фінансовий звіт, кількість посад, потребу у видатках на благоустрій територій, галузі освіти, культури та інше. Серед важливих питань - передача у комунальну власність об’єднаної громади закладів освіти та подальшу їх перспективу. Як зазначила начальник освітянської галузі міста Аліна ТВЕРДОХЛІБ, жодної школи не планують закривати, але згідно Закону про освіту відбудеться їх оптимізація. Також повідомила, що в наступному році у Жмеринці планують відкрити на базі колишньої школи-інтернату ліцей ІІІ рівня для учнів старших класів із профільним навчанням. Планується створення класів математики, фізики, хімії, біології, інформатики та інші. На сьогодні такий ліцей ІІІ рівня єдиний в області, на його створення залучаються кошти Світового банку. Тут старшокласники зможуть здобувати якісну освіту. У ході обговорення піднімались питання соціального захисту населення, зокрема, обслуговування одиноких недієздатних та робота з дітьми та сім’ями, що опинились у складних життєвих обставинах (робота соціальних працівників), передачі у комунальну власність громади закладів культури, кадрові питання тощо.
Свою думку щодо процесу , який відбувається, висловив голова районної ради Василь МАЛЯРЧУК. «На даний час це питання актуальне і об’єктивна вимога часу. Багато громад вже бачать себе в об’єднаних територіальних громадах, адже у таких громад більше перспектив для подальшого розвитку і ми повинні у цьому напрямку рухатись»,- зазначив очільник району.
Підбиваючи підсумки, учасники робочої групи визначилися із подальшим планом дій. Наступні рішення будуть прийматись на позачергових сесіях міської ради.

децентралізація

децентралізація

децентралізація

децентралізація

децентралізація

децентралізація

                            Використані матеріали Жмеринської газети