Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Відзначення Дня місцевого самоврядування

 5 грудня 2013 року в залі засідань Жмеринської районної ради відбулися урочистості, з нагоди святкування Дня місцевого самоврядування за участю  депутатів обласного, районного, селищного і сільського рівнів, сільських та селищного голів, секретарів місцевих рад та гостей свята.

Із професійним святом привітав своїх колег заступник голови Вінницької обласної Ради І.Кревський. Він зачитав привітання від голови Вінницької обласної Ради С.Татусяка, Вінницької облдержадміністрації І.Мовчана та зазначив, що Вінниччина першою в Україні напрацювала „Концепцію реформування місцевого самоврядування”, основні положення якої знайшли своє втілення у відповідному проекті Указу Президента України з реформи місцевої самоврядності.

 День місцевого самоврядування

  Високопосадовець області вручив високі нагороди:

  Почесні відзнаки за розбудову Вінниччини отримали Северинівський сільський голова – Христюк О.У. , Куриловецький - Кречківський А.Ф. та депутат районної ради – Шершун В.М. Почесні грамоти облдержадміністрації та обласної Ради отримали Слободо - Межирівський сільський голова В.Куртяк та депутат районної ради В.Пияківський.

   Цінні подарунки від обласної Ради отримали Станіславчицький сільський голова В.Перепечай, Жуковецький сільський голова Н.Тріскун.

 День місцевого самоврядування

День місцевого самоврядування

  Із щирими словами вдячності за взаєморозуміння та співпрацю до своїх колег звернувся голова районної ради С.Гринчук. У своїй доповіді він зазначив наступне:

“Ухвалення в грудні 1990 року першого в сучасній історії України Закону про місцеві ради та місцеве самоврядування стало початком формування в Україні нового інституту публічної влади – місцевого самоврядування.

В Жмеринському районі налічується 29 органів місцевого самоврядування, у тому числі: Жмеринська районна рада, Браїлівська селищна рада та 27 сільських рад, які відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" представляють інтереси територіальних громад, здійснюють від їх імені та в їхніх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування. До місцевих рад району обрано 574  депутата (56 районних,  30 селищних, 488 сільських).

З кожним роком місцеве самоврядування, долаючи труднощі, стає дедалі впливовішим елементом системи влади в нашій державі. Органи місцевого самоврядування набирають досвіду, сміливості у вирішенні великого кола питань повсякденного життя мешканців  району. Саме на них покладається забезпечення громадян місцевої громади належними соціальними, комунальними та культурними послугами. Величезну роль у цьому процесі відіграють депутати місцевих рад, адже саме ради представляють інтереси територіальних громад, і вони визначають політику місцевого розвитку. Майже увесь депутатський корпус Жмеринської районної ради 6  скликання, що налічує 56 депутатів, займає активну позицію у житті району та визначенні пріоритетів його подальшого розвитку. На жаль, постійні зміни правового поля в Україні вимагають від нас – керівників, депутатського корпусу підвищеної професійності, ефективності та  виваженості прийнятих рішень. Для цього постає потреба в наявності  відповідних ресурсів, освіти, досвіду. Депутатам районної ради небайдужі  проблеми району, тому засідання сесій районної ради завжди  проходять у жвавих обговореннях - особливо тих питань, що  стосуються соціально-економічного розвитку району, його бюджету, роботи комунальних підприємств.

Завдяки набутому районною радою протягом останніх трьох років досвіду, успішно вирішуються актуальні питання, що турбували мешканців Жмеринської громади: освітлення сіл, ремонт доріг, газифікація, покращення діяльності дитячих садків, вивіз побутових відходів, відновлення природоохоронних пам’яток,  архітектури, культури та багато інших проблем, що виникали на місцевому рівні. Комусь може здається, що це начебто нескладні питання і вони можуть бути розв’язані в одну мить. Та насправді це дуже складна та копітка робота. І можлива вона лише при взаємодопомозі і порозумінні між районною радою і депутатами, підтримці з боку самих мешканців. Вагоме значення і підтримку у вирішенні питань покращення життя громади має участь територіальних громад у різноманітних конкурсах розвитку. Їх участь у грантових програмах -- це вагома підтримка місцевих бюджетів.

Як показує життя, чим більше проектів подається на конкурси, тим реальніші шанси отримати гранти на вирішення соціально-побутових проблем сіл.

Так, якщо проаналізувати участь територіальних громад в обласному конкурсі, у 2011 році взяло участь 8 , стали переможцями -2 проекти, у 2012 році взяли участь 12 проектів, отримали гранти – 5.

Дев’ятнадцять проектів   сільських  та селищної ради  району подано до участі  в десятому  обласному конкурсі  проектів і програм розвитку  місцевого  самоврядування в 2013 році.  Основна тематика проектів:  з питань відновлення водопостачання – 9 проектів, вуличне освітлення -  4 проекти, реконструкція  дитячих дошкільних закладів – 3 проекти, реконструкція  закладів культури – 2 проекти, реформування медичного закладу – 1 проект. Отримали перемогу 6 проектів (Носківці -- сільський голова Лавров Анатолій Дмитрович, Людавка – Пашковський Роман Сергійович, Коростівці – Кокиза Анатолій Павлович, Жуківці – Тріскун Надія Степанівна, Стодульці – Голубенко Любов Романівна, Курилівці – Кречковський Анатолій Феліксович) .

Завдячуючи  міжнародному  проекту ЄС та ООН у рамках програми розвитку "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" п’ять  територіальних громад реалізовують  проекти по наступним напрямкам:

Енергозбереження в дитячих садках  - Жуковецька (Тріскун Надія Степанівна), Почапинецька (Поліщук Анатолій Миколайович) та Олександрівська (Смачний Віталій Валерійович)  громади;

Освітлення вулиць – Чернятинська (сільський голова Мендельський Аркадій Болеславович)  та Демидівська (Браславець Іван Петрович) громади.

Хочу відмітити секретарів сільських рад, які є надійною опорою сільських голів у згуртуванні та мобілізації зусиль мешканців, громадських організацій, керівників місцевих організацій та підприємств, депутатів у вирішенні нагальних проблем територіальних громад. Це секретарі: Жуковецької сільської ради Мариношенко Оксана Володимирівна, Станіславчицької – Штопко Євгенія Василівна, Демидівської – Гаманюк Раїса Сергіївна, Людавської – Василашко Валентина Іванівна, Северинівської – Мазур Антоніна Миколаївна.

Протягом квітня-вересня 2013 року виконавчим апаратом районної ради  проводилось виїзне надання методичної допомоги територіальним громадам району з метою проведення аналізу роботи щодо реалізації сільськими радами повноважень, наданих їм Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”. На сьогодні цими заходами охоплено 20 сільських рад. Як відомо, основний обсяг роботи припадає на секретарів сільських рад. З цього приводу приємно відзначити високий  рівень діловодства в Сербинівській (Свестинюк Світлана Володимирівна), Слободо-Межирівській (Кириловська Оксана Миколаївна), Олександрівській (Мазур Світлана Петрівна), Северинівській (Мазур Антоніна Миколаївна), Кармалюківській (Рудюк Зінаїда Станіславівна) та інших сільських радах.

Депутатський корпус, посадові особи місцевого самоврядування приймають активну участь у вивченні, узагальненні та впровадженні вітчизняного і міжнародного досвіду розвитку місцевого самоврядування, здійсненні робочих поїздок, візитів делегацій від Жмеринського району до інших областей та країн.

В рамках реалізації цього заходу в минулому році делегація Жмеринського району відвідала  Расяйняйський район Литовської Республіки. Під час візиту була підписала угода про межрегіональне співробітництво.

В рамках угоди, делегація молодих людей Литви відвідала нашу країну у серпні минулого року, у серпні цього року була здійснена робоча поїздка молодих спеціалістів Жмеринського району в Литву в рамках реалізації програми  соціальної інтеграції молодих людей "Академія юних добровольців" (молодь віком від 16 до 24 років), а у вересні делегація Жмеринського району у складі якої був я, заступник голови Рожок Наталя Віталіївна, голова райдержадміністрації Твердохліб Юрій Михайлович, Северинівський сільський голова Христюк Олександр Устинович відвідали з дружнім візитом Расяйняйський район Литви у рамках підписаної у лютому 2012 року двосторонньої угоди про співпрацю між нашими районами у сфері соціально-економічних та культурних відносин.

У квітні цього року Демидівський (Браславець Іван Петрович) та Олександрівський (Смачний Віталій Вікторович)   сільські голови від Жмеринського району приймали участь у поїздці до Польщі, яка була організована Вінницькою обласною радою. Тема  поїздки:  “Досвід Польщі як основа вирішення проблем місцевого самоврядування України”.

В кінці вересня цього року з дружнім візитом на Вінниччині перебувала делегація старост повітів Мазовецького воєводства Республіки Польща. У складі 20-особової групи на чолі з головою Об’єднання старост воєводства, старости Вишковського повіту Богданом Понговським – очільники 16-ти повітів дружнього польського регіону.

Візит відбувався в рамках угоди про співпрацю Вінниччини та Мазовії, підписаної торік у листопаді. Наразі формат відносин між партнерами перенісся з регіонального рівня на місцевий, а в даному випадку – на районний. До Жмеринського району 20 вересня завітав заступник старости Журомінського повіту Мазовецького воєводства Мєчислав Ольшегєр.

Представники обох сторін обмінялися символічними подарунками та підписали Протокол про наміри щодо партнерської співпраці між Жмеринським районом Вінницької області (Україна) та Журомінським повітом Мазовецького воєводства (Республіка Польща) в особі заступника старости повіту Мєчислава Ольшегєра. Прагнучи до зближення культур українського та польського народів, а також до поглиблення добросусідства та партнерської співпраці, сторони висловили наміри про встановлення дружніх стосунків.

У липні на засіданні правління Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування під головуванням голови Асоціації, голови обласної Ради Сергія Татусяка , яке відбулось у Ямполі, було прийняте рішення про створення Регіонального ресурсно-інформаційного центру розвитку громад «Громади Вінниччини». Як зауважив голова, метою діяльності центру є написання та супровід грантових проектів для територіальних громад області.

Добігає кінця дистанційне навчання “Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку”, яке проводилось  Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню  в Україні спільно з Швейцарсько-українським проектом "Підтримка децентралізації в Україні" (DESPRO). У навчанні від Жмеринського району приймали участь 13 чоловік, з них голови громадських організацій з Демидівки, Олександрівки, Носковець, активісти громад – учителі Браїлівської, Мартинівської, Кармалюківської, Сербинівської, Станіславчицької загальноосвітніх шкіл, начальник управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Цабак Катерина Олександрівна, начальник організаційного відділу районної ради Радіна Олена Олександрівна.

Навчання дало можливість ділитися досвідом, навчатися, вивчати і поширювати кращі практики місцевого самоврядування, об’єднувати зусилля та створювати умови для взаємодії органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських та підприємницьких інституцій на принципах соціального партнерства, розвивати місцеве самоврядування через проекти/програми, спрямовані на вирішення проблем територіальних громад.

 День місцевого самоврядування

В Україні триває реформування сфери регіонального та місцевого розвитку, а тому сьогодні особливої актуальності набувають спроби мобілізації та підвищення потенціалу людей та інституцій, що працюють у цій сфері.  Насамперед, потрібно знайти, об’єднати й підтримати фахівців, які є авторами тих чи інших ідей і практик, носіями знань та досвіду. Для вирішення цього суспільно важливого завдання в Україні започатковується всеукраїнська мережа фахівців та практиків з регіонального та місцевого розвитку «РегіоНет», в якому будуть приймати участь і фахівці Жмеринського району.  

 

Вагому підтримку та допомогу у вирішенні нагальних питань району надають депутати районної ради, які, окрім того, що виконують свої функції на громадських засадах, часто надають благодійну допомогу на розвиток району, особисто беруть участь у проведенні суботників та масових заходів, доводячи власним прикладом турботу про нашу громаду та любов до свого району. Хочеться сьогодні висловити слова особливої вдячності тим депутатам, хто був небайдужий, хто своєю участю та працею вніс свою посильну частку у розвиток нашого району. Таких багато. Немає змоги назвати всіх, кому ми вдячні: це і Твердохдіб Юрій Михайлович, Данилюк Юрій Володимирович, Капула Лілія Вікторівна, Кулик Віктор Сергійович, Навроцький Олександр Дмитрович, Романцов Василь Іванович, Свинарчук Володимир Іванович, Стемповський Андрій Миколайович, Світлак Юрій Степанович, Молдован Віталій Вікторович, Щербаківська Діана Геннадіївна, Піяківський Володимир Миколайович, Бігас Володимир Пантелеймонович, Коломієць Галина Яківна, Малащук Володимир Данилович, Малюта Віталій Феодосійович та багато інших. Особлива подяка депутатам обласної ради, які постійно турбуються про район та відстоюють його інтереси  на обласному рівні – Цимбал Інні Володимирівні, Гатаулліну Іреку Фархатовичу, Боровському Ростиславу Васильовичу.

 Я гадаю, що завдяки спільним зусиллям нам вдасться досягти того необхідного рівня, щоб села району жили і працювали, ефективно функціонували дитячі навчальні заклади, школи, інші установи соціальної та культурної сфери. Щоб Жмеринський район був чистим і охайним. Хотілося, щоб громади наших сіл активніше брали участь і йшли нам назустріч у вирішенні цих питань. Ми щиро вдячні всім головам громадських організацій та головам кооперативів по будівництву водопроводів та газопроводів за те, що взяли на себе нелегку ношу по організації цього процесу, збору коштів, проведенню роз’яснювальної та іншої роботи на громадських засадах.”

Наприкінці доповіді висловив вдячність усім працівникам органів місцевого самоврядування за сумлінну і самовіддану працю, за високий професіоналізм, компетентність та відповідальність, активну громадську позицію у розбудові нашого регіону і держави в цілому та від щирого серця побажав усім, хто працює на благо територіальних громад, відстоює їхні запити та інтереси, міцного здоров'я, великого щастя, нових здобутків у роботі, родинного затишку та здійснення всіх ваших життєвих мрій і сподівань.

 День місцевого самоврядування

  Голова райдержадміністрації Ю.Твердохліб, вітаючи учасників зібрання зі святом, наголошував на тому, що в районі підібралася дуже гарна та згуртована команда. Завдяки цьому ми маємо гарні результати в багатьох сферах життєдіяльності, гарні перспективи та багато задумів з вирішення проблем територіальних громад відповідно соціальних ініціатив Президента України В.Януковича. Спільно з С.Гринчуком за особливі заслуги перед районом він вручив ювілейну медаль „90 – річчя району” начальнику Жмеринського відділення реєстраційно – екзаменаційної роботи В.Вороніну. Почесними грамотами райдержадміністрації, районної ради та грошовими винагородами відзначено 16 чоловік. Ще 6 кращим представникам місцевого самоврядування вручено Подяки.

 День місцевого самоврядування

  До слів привітань приєдналася начальник відділу освіти райдержадміністрації, депутат обласної Ради І.Цимбал, депутати районної ради Романцов В.І., Світлак Ю.С.

   Зі словами вдячності до присутніх звернулись депутат районної ради з багаторічним стажем Г.Коломієць та Олександрівський сільський голова В.Смачний.