Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Вінницькі лісівники відтворять у 2020 році 1078 га лісів

висадка лісів

На календарі – холодний зимовий січень, в реальному житті – фактично рання весна.  Та держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства вже активно готуються до цьогорічної лісокультурної кампанії. До цього найважливішого у лісокультурному циклі робіт етапу розпочали підготовчі роботи всі без виключення держпідприємства лісового господарства Вінниччини. На січневій колегії ВОУЛМГ ці питання вже розглядали.

Під час весняної посадки лісу 2020 року вінницькі лісівники планують відтворити1078 галісів. Найвищі обсяги відтворення лісів у цьому році мають ДП «Могилів-Подільський лісгосп» (148 га), ДП «Гайсинський лісгосп» (133 га), ДП «Вінницький лісгосп» (130 га), ДП «Тульчинське ЛМГ» (127 га), ДП «Іллінецький лісгосп» (122 га), ДП «Крижопільський лісгосп» (120 га), ДП «Хмільницький лісгосп» (100 га), ДП «Бершадський лісгосп» (95 га).

На всі ділянки, заплановані під заліснення, вже складено проекти лісових культур. Головною породою при створенні лісових культур є традиційний для Вінниччини дуб звичайний. Також до складу лісових культур буде введено як аборигенні породи, так і інтродуценти (модрина європейська, горіх чорний, псевдотсуга Мензіса).

Заготовлено необхідну  кількість садивного матеріалу. Задля підвищення стійкості насаджень до несприятливих умов та шкідників складено схеми змішування культур. До складу лісових культур буде введено горіх чорний, модрину європейську, грушу звичайну, береку лікарську, яблуню, аличу.

Нині у держлісгоспах ведеться активна робота із підготовки техніки, інвентарю. Працівники, залучені до лісокультурної кампанії, проходять відповідні навчання. На лісокультурних ділянках восени 2019 року проведена відповідна підготовка ґрунту. Цей важливий агротехнічний захід позитивно впливає на стан майбутніх лісових культур. Сприятливі погодні умови дозволяють і зараз проводити підготовку грунту на ділянках, що вийшли з головного користування у 2020 році.

Для весняної лісокультурної кампанії підприємства повністю забезпечені власним посівним та посадковим матеріалом. Також держлісгоспи мають для реалізації якісний садивний матеріал сосни звичайної, ялини, горіха чорного, груші та інших порід. Для забезпечення потреб споживачів у декоративному посадматеріалі у держлісгоспах закладено потужне теплично-парникове господарство.

Варто нагадати, що 21 березня, у Міжнародний день лісів, стартує щорічна Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу - в твоїх руках». Традиційно беруть участь у посадці молодого лісу працівники лісового господарства Вінниччини та члени учнівських лісництв, студентська молодь, представники громадських організацій, державних підприємств, установ та представники влади. Від вузів Вінниці вже зараз надходять пропозиції про участь студентів в акції.

                                                        Прес-служба Вінницького ОУЛМГ