Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Візит представника Польщі до Жмеринщини

20-21 вересня на Вінниччині перебувала делегація старост повітів Мазовецького воєводства Республіки Польща. У складі 20-особової групи на чолі з головою Об’єднання старост воєводства, старости Вишковського повіту Богданом Понговським – очільники 16-ти повітів дружнього польського регіону.

Візит відбувався в рамках угоди про співпрацю Вінниччини та Мазовії, підписаної торік у листопаді. Наразі формат відносин між партнерами перенісся з регіонального рівня на місцевий, а в даному випадку – на районний. До Жмеринського району 20 вересня завітав заступник старости Журомінського повіту Мазовецького воєводства Мєчислав Ольшегєр.

 

 

 

Гостинно зустрічали керівника повіту заступник голови районної державної адміністрації І.Віканов, керуючий справами виконавчого апарату районної ради А.Паламарчук та заступник міського голови з економічних питань А.Коновал.

  Участь у переговорах взяли керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, районної ради та організацій району. І.Віканов привітав гостя від імені голови райдержадміністрації Ю.Твердохліба та голови районної ради С.Гринчука. В невимушеній обстановці представники обох сторін ознайомили один одного з основними напрямками соціально-економічного розвитку, перспективами розвитку подальшого та напрямками можливої співпраці.

  

Гість із Польщі повідомив, що Журомінський повіт – це один з 37 земських повітів Мазовецького воєводства Польщі, утворений в 1999 році в результаті адміністративної реформи. Повіт знаходиться у північно-західній частині воєводства. Адміністративний центр - місто Журомін. Населення становить близько 40 000 осіб, площа понад 800 км². Економіка регіону переважно сільськогосподарського спрямування. До складу повіту входить 2 міста та 163 села. Гордістю краю є зелений туризм. Як зазначив пан Мєчислав, підписання протоколу про наміри до співпраці дасть змогу представникам нашого району самим оцінити рівень розвитку туристичного бізнесу та взяти участь у святкуванні 15-ї річниці створення повіту, яке відбудеться в 2014 році.

Про себе М.Ольшегєр повідомив, що набуває досвіду роботи в органах місцевого самоврядування вже другу каденцію та має надію, що виправдав довіру своїх виборців і буде обраний знову.

Представники обох сторін обмінялися символічними подарунками та підписали Протокол про наміри щодо партнерської співпраці між Жмеринським районом Вінницької області (Україна) в особі голови районної ради Станіслава Гринчука та Журомінським повітом Мазовецького воєводства (Республіка Польща) в особі заступника старости повіту Мєчислава Ольшегєра. Прагнучи до зближення культур українського та польського народів, а також до поглиблення добросусідства та партнерської співпраці, сторони висловили наміри про встановлення дружніх стосунків. Зацікавленість сторони мають у встановленні взаємовигідного співробітництва між бізнесовими колами, обміні досвідом в сфері місцевого самоврядування, розбудови громадянського суспільства, оптимізації роботи житлово-комунального господарства, в сфері соціальної та молодіжної політики, налагодження стосунків з європейськими фінансовими організаціями, фондами, грантодавцями для залучення позабюджетних коштів на розвиток інфраструктури району, розробки та впровадження спільних програм із залученням коштів Європейського Союзу.

 

Даний Протокол про наміри є першим кроком до підписання Угоди про співпрацю.

 Під час перебування на жмеринській землі Мєчислав Ольшегєр ознайомиться з інфраструктурою і пам'ятками міста та району, відвідає Жмеринську школу – гімназію, де є клас з поглибленим вивченням польської мови.