Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Закриття маленьких шкіл: покращення освіти і економія бюджету

Давня дискусія про те, чи потрібно "оптимізувати" мережу загальноосвітніх шкіл, не вщухає. Для одних збереження шкіл, навіть малокомплектних, - це необхідна умова подальшого розвитку українського села. А для інших - маленькі школи - це бюджетний тягар і чинник низької якості освіти.

06/06/2017

Локальним проблемним питанням, з якими стикаються територіальні громади при проведенні  оптимізації навчальних закладів району було присвячене засідання «круглого столу»,  що відбулося в кабінеті  голови районної ради за участю начальника відділу освіти райдержадміністрації Цимбал І.В., очільників сільських територіальних громад Луки Мовчанської Глушка Ю.В. та Кацмазівської Дідовик В.І., керівництва районної ради та райдержадміністрації.

06/06/2017

Лукомовчанський сільський голова Глушко Ю.В. повідомив, що на сесії сільської ради, яка відбулась 24 березня, депутати висловили думку територіальної громади щодо реорганізації загальноосвітньої школи І-ІІ степенів у початкову школу.  Сільський бюджет не витримає утримання школи у тому форматі, який є на сьогодні. Діти старших класів їздитимуть на навчання у Кацмазівську школу. Проти такої «оптимізації» гаряче виступають представники громадськості – активісти, вчителі й батьки. Але рішення прийняте, і його необхідно втілювати у життя.

06/06/2017

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Цимбал І.В. висвітлила усе коло проблем, що виникають в ході оптимізації малокомплектних навчальних закладів. У жмеринському районі на жаль невпинна тенденція зменшення контингенту дітей шкільного віку. У деяких населених пунктах за останніх 5-8 років кількість учнів знизилась на 60-70 відсотків. Відмітила, що відділом освіти підготовлені та направлені листи в усі школи, що підлягають реорганізації, тобто школи, де у новому навчальному році буде навчатись 20 та менше дітей, з роз’ясненнями подальшої долі  закладу та алгоритмом реорганізації. Запевнила, що відділ освіти гарантує кожному педагогічному працівнику безболісне працевлаштування, супровід проведення процедури реєстрації новоствореної структури, забезпечення підвозу дітей до місця навчання «шкільним автобусом».

06/06/2017

Підсумовуючи, голова районної ради Малярчук В.Г.  поділився досвідом проведення реформи у Теплицькому районі, головою райдержадміністрації якої він був, зазначив, що реформи можна провести лише за допомогою новаторського мислення та за умови високого рівня довіри громадян до влади.

06/06/2017