Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Єврорегіон «ДНІСТЕР». Нові стратегії та перспективи

Днями до Жмеринської районної ради завітав голова Єврорегіону «Дністр» Татусяк С.П., який детально проінформував про діяльність організації, обговорювалися питання поглиблення міжнародного та транскордонного співробітництва між Україною, Молдовою та країнами ЄС.

10/03/2017

«Питання децентралізації дуже важливий для України, оскільки ми поки не маємо тієї форми і моделі влади, яка в кінцевому підсумку працювала б на людину, його соціальні гарантії і добробут. Ми бачимо, які реформи були проведені в Польщі і Румунії. Тому повинні впроваджувати позитивний зарубіжний досвід з реформування органів місцевого самоврядування управління в наших країнах, активно залучати до цього процесу громадянське суспільство, враховувати в процесі реформ думку жителів територіальних громад », - зазначив голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк.

 10/03/2017

Поширеною формою роботи Єврорегіону  є проведення тренінгів, які націлені на підвищення знань активістів в галузі  проектного менеджменту, а також процедури написання грантових проектів. В таких тренінгах приймають участь  представники громадських організацій, громадських рад облдержадміністрації і облради, шести вищих навчальних закладів м Вінниця.
«Пошук додаткових джерел фінансування для реалізації соціальних програм і проектів, стало актуальним як ніколи. Саме написання грантових проектів стало таким засобом вирішення нагальних проблем населення. А в цьому повинні допомогти подібні спеціальні тренінги »- підкреслив Сергій Пилипович. Особливу увагу слід приділяти програмам розвитку малого та середнього бізнесу, вирішенню спільних соціальних проблем, екологічних питань, а також захисту пам’яток архітектури.

10/03/2017

Єврорегіон «Дністер» за п'ять років своєї діяльності успішно пройшов етап становлення, і його подальший розвиток потрібно забезпечити відповідно до нових вимог членів і розширеними можливостями партнерства. Відповідно до цього був проведений аналіз діяльності Єврорегіону, і на наступний період пріоритетними завданнями Єврорегіону «Дністер» були визначені:

1. Встановлення нових та розвиток існуючих партнерських контактів територіальних громад, органів влади, громадських організацій, різних підприємств і організацій України та Молдови. В цьому напрямку крім активізації діючих контактів українських та молдовських громад було прийнято рішення про необхідність налагодження багатосторонніх контактів - Україна, Молдова, Румунія, Польща. Саме такий формат співпраці - країн Східного Партнерства та країн Європейського Союзу - може бути найбільш ефективним для вивчення та обміну досвідом, реалізації спільних проектів і міжнародних програм.

2. Активізація грантової і проектної діяльності. Як Україна, так і Молдова включені в велику кількість міжнародних грантових програм та конкурсів, діють і внутрішні - регіональні і національні програми фінансування локальних проектів. Участь в таких програмах - реальний спосіб отримання додаткового фінансування на реалізацію різних проектів в громадах, починаючи від так званих «м'яких» - навчань, тренінгів, обмінів, - і до «твердих», інвестиційних проектів на будівництво та реконструкцію об'єктів інфраструктури, розвиток бізнесу або впровадження альтернативної енергетики. Робота в даному напрямку буде вестися починаючи від пошуку грантових програм, підготовки проектних пропозицій, і до супроводу на етапі реалізації грантового проекту. Для ефективного пошуку актуальних грантових програм командою Єврорегіону щотижня готується «Моніторинг грантових проектів» у двох версіях - для Вінницької області та для Республіки Молдова. Моніторинг готується в партнерстві з Команда Єврорегіону сьогодні включає в себе фахівців з великим досвідом підготовки заявок на різні фонди і досвідом реалізації грантових проектів, що є запорукою успіху проектної діяльності наших партнерів.

3. Підвищення кваліфікації, навчання і тренінги по розвитку можливостей громад, як для представників органів влади, так і для активістів і членів громадських організацій. Наявний досвід співробітників Єврорегіону отримав додатковий розвиток в 2016 році під час реалізації проекту «Розвиток можливостей громад - досвід Вишеградської четвірки для країн Східного Партнерства». Проект був реалізований спільно з ВГО МГО «Україна-Польща-Німеччина» та коаліцією з 11 партнерів, отримавши фінансування Міжнародного Вишеградського Фонду. Головним результатом проекту стало створення Академії розвитку можливостей громад, для якої під час проекту було проведено формування і навчання групи експертів. Головним завданням Академії стала допомога громадам України і Молдови в підвищенні кваліфікації та навчанні їх представників. Вже розроблено кілька навчальних модулів, в тому числі - стратегічне планування розвитку громад, фандрайзинг та проектний менеджмент, налагодження співпраці влади, громадськості та медіа, презентації досвіду країн Вишеградської четвірки у впровадженні реформ і інші. Було проведено чотири пілотних дводенних навчальних модуля, які продемонстрували високий рівень зацікавленості до цих тем і отримали позитивну оцінку якості підготовки матеріалу. Прийнято рішення про подальшу діяльність роботи Академії розвитку можливостей громад на всій території діяльності Єврорегіону «Дністер».
10/03/2017

Варто зазначити, що 2017 рік стане роком реалізації кількох масштабних грантових проектів, які безумовно матимуть позитивний вплив на розвиток транскордонного регіону і подальшу активізацію співпраці.

Найбільш масштабним проектом стане «Транскордонна мережа Інноваційного сільського господарства», який буде реалізовуватися в рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства Україна-Молдова і буде співфінансувати Європейський Союзом. Лідером проекту є Єврорегіон «Дністер», партнером в Молдові - громадська організація «Кутезаторул» з Теленештах. Головна мета проекту - покращення економічного потенціалу транскордонного регіону шляхом підтримки та розвитку конкурентоспроможності малих і середніх сільгоспвиробників. Результатом проекту стане створення Кластера інноваційного сільського господарства, до якого увійдуть аграрії з України і Молдови, які отримають всю необхідну підтримку для підвищення ефективності своєї діяльності. В рамках проекту заплановано проведення чотирьох досліджень - сільськогосподарського ринку Вінницької області та районів Молдови, нових умов ведення агробізнесу в контексті змін клімату та створення Плану розвитку можливостей Кластера. Результати досліджень будуть надані членам Кластера, які зможуть використовувати їх у своїй роботі.

10/03/2017

Окрім цього передбачається провести чотири тренінга (інноваційні технології, маркетинг і закупівлі, евростандартізація і сертифікація, менеджмент), а також два практичних візиту з обміну досвідом серед членів Кластера. Участь у всіх заходах візьмуть представники української і молдовської сторони, а створення в рамках проекту веб-сторінки і онлайн-платформи Кластера дозволить його членам презентувати свої підприємства і продукцію на міжнародному ринку, а також шукати партнерів за кордоном. Також в рамках проекту буде закуплено сучасно обладнання для проведення спеціалізованих аналізів сільгосппродукції - автоматичний амінокислотний аналізатор, що забезпечить можливість отримання членами Кластера всіх необхідних параметрів для ефективного ведення діяльності та сертифікації продукції.

Реалізація проекту запланована в протягом року, починаючи з лютого 2017 года. Продовжиться співробітництво Єврорегіону «Дністер» і з Міжнародним Вишеградським Фондом. З квітня 2017 року запланована реалізація проекту «Ефективне управління громад - досвід країн Вишеградської четвірки для країн Східного Партнерства». Проект буде співфінансувати Міжнародним Вишеградським Фондом спільно з Міністерством закордонних справ Республіки Корея. Лідером проекту є Єврорегіон «Дністер» в партнерстві з сімома громадськими організаціями в Україні, Молдові, Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини. В рамках проекту буде відібрано 28 громад з України і Молдови, представники яких пройдуть цикл семінарів і практичних тренінгів зі стратегічного планування. Серед них буде обрано 14 найбільш активних громад, представники яких візьмуть участь у навчальному візиті до країн Вишеградської Четвірки, а в подальшому за підтримки експертів розроблять Стратегії розвитку своїх громад. Основний акцент планується присвятити розробці стратегій не адміністративним способом, а при активній співпраці органів влади з громадськістю та бізнесом.

Одночасно з цим команда експертів проекту розробить Методологію стратегічного планування розвитку громад, яка в подальшому буде передана представникам всіх громад Вінницької області та районів Республіки Молдова, які входять до складу Єврорегіону. Закінчиться проект Міжнародною конференцією, участь в якій візьмуть представники всіх партнерів проекту, його учасники та експерти.В якості партнера Єврорегіон «Дністер» візьме участь ще в одному проекті в рамках співфінансування Міжнародного Вишеградського Фонду та Міністерства закордонних справ Нідерландів. Проект «Управління відходами громад: досвід країн Вишеградської четвірки для країн Східного Партнерства» буде реалізовуватися протягом 16 місяців, починаючи з травня 2017 року лідером проекту - ВГО МГО «Україна-Польща-Німеччина». Тема управління відходами та всі її складові - освіту, навчання, організація роздільного збору, сепарація, переробка та захоронення сміття - особливо важливі на даному етапі для громад Молдови та України. Цю проблему неможливо вирішити без комплексного підходу, і вивчення прогресивного досвіду - найкраща можливість ефективного вирішення проблеми.

Тому на першому етапі проекту будуть відібрані представники 34 громад з України і Молдови, для яких будуть проведені тренінги та навчання. На другому етапі будуть проведені практичні зустрічі, за результатами яких будуть відібрані представники 18 громад, для яких буде організовано навчально-практичний візит в усі країни Вишеградської Четвірки. На наступному етапі проекту представники цих 18 пілотних громад на основі отриманого досвіду і спільно з експертами розроблять комплексні стратегії поведінки з побутовими відходами. Дана тематика особливо важлива для громад України, оскільки з січня 2018 року відповідальність за збір і подальшу сепарацію, поховання побутових відходів лягати виключно на органи місцевого самоврядування, абсолютна більшість з яких не підготовлені в цій сфері. Для того щоб не тільки безпосередні учасники проекту, а представники всіх громад території Єврорегіону «Дністер» отримали повноцінну інформацію, група експертів (в тому числі міжнародних) займеться розробкою Методологіі управління побутовими відходами, яка вийде у відкритий доступ по завершенню проекту. Підсумковим етапом проекту стане Міжнародна конференція для представників зацікавлених сторін з України, Молдови та всіх країн Вишеградської Четвірки.

Як видно, ювілейний 2017 рік стане для Єврорегіону «Дністер» роком безпосередньої реалізації напрацьованого авторитету і потенціалу, а новий формат роботи і різнобічні міжнародні проекти дозволять ефективно вирішувати проблеми громад і повноцінно відповідати на запити і пропозиції членів організації.